Elektrische auto’s zijn booming. Je ziet ze steeds meer en in de toekomst zullen deze stille maar vooral milieuvriendelijke wagens het straatbeeld alleen maar vaker gaan bepalen. Als je een elektrische auto hebt gekocht, is het wel zo handig om er ook een laadpaal bij aan te schaffen. Dan kan je je auto namelijk gewoon bij jou thuis opladen.

Het kopen van een laadpaal is voor veel mensen best nieuw. Zolang je op deze 5 zaken let, gaat het helemaal goedkomen.

Hoe snel kun je laden

Als je regelmatig vanuit huis vertrekt en veel rijdt, is het zeker de moeite waard om een snelle lader te kopen. Ga je zo’n laadpaal kopen, dan komen er allerlei cijfertjes op je af. Meestal is het voldoende om met een snelheid van 4 kilowatt per uur te laden.

Als je auto een nacht aan de lader heeft gehangen, kan je er de volgende dag 250 kilometer meer rijden. Voor het echte snelle laden ga je naar 11 kilowatt per uur, of zelfs 22. Daar is er vaak wel een speciale aansluiting in je huis voor nodig.

Het prijskaartje(s)

Een elektrische auto is al een behoorlijke investering, en een laadpaal wordt ook niet direct weggegeven. De laadpaal thuis kosten variëren van 500 tot 1200 euro. De prijs hangt af van het type laadpaal en hoeveel vermogen deze moet leveren.

Er komen nog wat kosten bij, zoals installatiekosten en een abonnement. Dit laatste ligt meestal nog onder 10 euro in de maand, installatiekosten liggen tussen 300 en 2000 euro. Zoals gezegd een behoorlijke investering. Daar staat tegenover dat je nooit meer hoeft te tanken.

Toestemming van verhuurder

Als je een laadpaal bij een huurwoning wilt, heb je uiteraard toestemming nodig van de verhuurder. De kosten van het laadpunt en de installatie komen voor rekening van de huurder, maar je kunt altijd aan de verhuurder vragen of de kosten gedeeld kunnen worden.

Voor het aanpassen van de meterkast heb je geen toestemming nodig. En als de verhuurder niet akkoord gaat, kan je bij de gemeente een aanvraag doen voor de plaatsing van een openbaar laadstation.

Check je energiecontract

Je elektrische auto opladen bij een publieke laadpaal is wat duurder dan wanneer je dit thuis bij je eigen laadstation doet. Houd er wel rekening mee dat je flink meer stroom gaat gebruiken. Bekijk daarom goed of je kunt besparen op je energiecontract.

Een tip is om je auto op te laden tijdens de daluren van je contract. Ook met een dynamisch energiecontract kan je extra besparen. Het is zeker de moeite om hier even in te duiken. Elektrische auto’s worden steeds populairder, ook energieleveranciers springen hier op in met speciale contracten.

Let op de stekker

Meestal komt dit wel goed, maar kijk even goed naar de stekkeraansluiting van de auto. Vrijwel iedere moderne elektrische auto beschikt over een Type 2-stekker. Voor snellaadstations onderweg hoef je je geen zorgen te maken. Die hebben namelijk de beschikking over meerdere stekkers.