Als je een eigen woning in Nederland hebt, zijn er een aantal verzekeringen die je af moet sluiten. In sommige gevallen is het verplicht, zoals bij de opstalverzekering en in andere gevallen raadzaam. In dit artikel bespreken we de verschillende verzekeringen die je in Nederland kunt en moet afsluiten als je eigenaar bent van een woning, of welke sowieso aan te raden zijn.

 

Opstalverzekering

De opstalverzekering is verplicht als je een eigen woning hebt. Deze verzekering dekt de schade die je aan je huis en/of aan de vaste inrichting ervan oploopt door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Deze verzekering is dus nodig om je huis te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Met deze verzekering word je gedekt voor de schade die je met je huis of inrichting aan anderen toebracht. Denk bijvoorbeeld aan de schade die je aan iemand anders toebrengt met je auto of aan de schade die je aan een buurman toebrengt als je dakgoot lekt.

 

Autoverzekering

Een autoverzekering afsluiten is verplicht als je de weg op wilt. Je mag nooit in een onverzekerde auto rondrijden en deze dient ook altijd APK gekeurd te zijn.

De autoverzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen toebrengt of de schade die je zelf oploopt. Er zijn verschillende soorten verzekeringen dus ga eerst eens jouw autoverzekering berekenen voordat je een definitieve keuze maakt.

 

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is ook niet verplicht, maar wel aan te raden. Met deze verzekering wordt de schade die je aan je inboedel oploopt door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak gedekt. Denk bijvoorbeeld aan je tv, laptop of telefoon.

 

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Met deze verzekering wordt de schuld die je achterlaat bij je overlijden gedekt. Denk bijvoorbeeld aan je hypotheek of aan een lening die je hebt afgesloten.

 

Rechtsbijstandverzekering

Het hebben van een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Met deze verzekering word je gedekt voor de kosten die je maakt als je een juridische procedure moet beginnen of als je gedagvaard wordt. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een advocaat of aan de kosten van een gerechtelijke procedure.

 

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Met deze verzekering worden de kosten van je uitvaart gedekt. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een begrafenis of aan de kosten van een crematie. Deze verzekering is dus nodig om je nabestaanden te ontzorgen in een moeilijke tijd.