Heel Nederland heeft een duur jaar achter de rug, en dat komt onder andere door de hoge energieprijzen. Het feit dat we niet eens zo’n heel koude winter achter de rug hebben, betekent dat het wel eens heel belangrijk en nuttig zou kunnen zijn om voor de volgende winter te investeren in het isoleren van je woning. Een van de soorten woningisolatie die je daarbij kunt toepassen, is vloerisolatie. Dat voorkomt namelijk dat koude lucht uit de kruipruimte het huis binnendringt. In dit artikel gaan we nader in op alle verschillende voordelen van vloerisolatie.

Energiebesparing

Een van de belangrijkste voordelen van vloerisolatie is de energiebesparing die je ermee kunt winnen. De vloer wordt immers geïsoleerd, waardoor er minder warmte verloren gaat naar de kruipruimte en minder kou vanuit de grond het huis in trekt. Hierdoor hoeft er minder gestookt te worden om het huis op temperatuur te houden, waardoor je energierekening omlaag gaat. Volgens verschillende onderzoeken kan vloerisolatie een besparing opleveren van 10 tot 15 procent op de stookkosten. Dit kan daarom op jaarbasis al snel honderden euro’s schelen.

Wooncomfort

Een andere goede en evenzeer belangrijke reden om vloerisolatie te laten aanbrengen is het verhogen van het wooncomfort in huis. Een goed geïsoleerde vloer zorgt namelijk ook voor een aangename temperatuur in huis en voorkomt tocht en vochtproblemen. Dit heeft niet alleen een positief effect op het comfort, maar ook op de gezondheid van jou en je gezin als bewoners van de woning. Doordat er minder vocht en tocht in huis is, wordt de kans op allergieën en luchtwegproblemen namelijk kleiner.

Milieuvriendelijkheid

Vloerisolatie is niet alleen goed voor de portemonnee en het wooncomfort, maar ook voor het milieu. Het zal niet misschien voor iedereen het doorslaggevende argument zijn om voor vloerisolatie te kiezen, maar het feit is dat er door minder energie te verbruiken ook minder CO2 wordt uitgestoten. Dit heeft dan weer een positief effect op het klimaat. Daar komt bij dat vloerisolatie ook kan bijdragen aan het verminderen van de belasting van het grondwater. Door een goede isolatie wordt namelijk ook voorkomen dat vocht uit de kruipruimte het grondwater vervuilt.

nbb

Woningwaarde

Nog een goede reden om te investeren in vloerisolatie: een goed geïsoleerde woning is niet alleen aantrekkelijk om in te wonen, maar ook om te kopen en dus ook aantrekkelijk om te verkopen. Een energiezuinige woning met vloerisolatie is tegenwoordig erg gewild. Daarom kan investeren in vloerisolatie zeker een positieve invloed hebben op de waarde van de woning. Daarom is het (ook) interessant voor mensen die erover denken om in de toekomst hun woning te verkopen.

Vloerisolatie biedt dus vele voordelen voor de bewoners én eigenaren van een huis. Het verlaagt de stookkosten, verhoogt het wooncomfort, is goed voor het milieu en kan de waarde van een woning verhogen. Daarom is het zeker het overwegen waard om vloerisolatie te laten aanbrengen in huis. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen, met verschillende materialen en zowel in de kruipruimte als bovenop een bestaande (betonnen) vloer. Dat laatste is uiteraard wel een stuk bewerkelijker. Maak gebruik van de diensten van professionals in vloerisolatie zoals Isotech.