Waar moet je op letten bij het kopen van een radiator?

Bij het uitzoeken van een radiator komt meer kijken dan je denkt. Een radiator online bestellen is dus geen gemakkelijke opgave. Ofschoon de meeste aanbieders op hun website een BTU-rekenmachine hebben en verschillende koophandleidingen, kan het gigantische aanbod soms overweldigend zijn. Kies je voor een designradiator, paneelradiator of ben je op zoek naar een badkamerradiator? En voor welk materiaal radiator kun je het beste kiezen? Om je voor te bereiden op het koelere klimaat en ervoor te zorgen dat je het dit seizoen zo gezellig mogelijk kunt hebben, delen we enkele tips over hoe je de beste radiator voor jouw huis kunt kiezen.

Bereken de benodigde capaciteit

Eerst moet je weten hoe groot de ruimte is en wat de gewenste temperatuur is van de ruimte. In een badkamer ligt de temperatuur vaak wat hoger dan in een slaapkamer of woonkamer. Bereken de benodigde capaciteit van de radiator door het aantal kuub van de kamer te vermenigvuldigen met het aantal Watts. Het is dus van tevoren belangrijk om te kijken hoeveel wattage de radiator kan bereiken. Schaf daarom nooit een radiator aan met een capaciteit die onder de berekening zit.

De benodigde capaciteit is afhankelijk van de aanvoertemperatuur, type radiator en het materiaal. Je moet eerst weten wat de aanvoertemperatuur is. Deze is meestal 75 graden. In de nieuwbouw wordt vaak een laag temperatuursysteem toegepast, waardoor je een radiator nodig hebt met een hogere capaciteit. Omdat je niet altijd genoeg ruimte hebt om makkelijk de benodigde capaciteit te bereiken, zijn er verschillende radiatoren uitgerust met bijvoorbeeld een dubbele rij buizen of lamellen met rooster. Dit zorgt voor extra warmteafgifte.

Het materiaal radiator is belangrijk

Ook het materiaal is van belang. Een aluminium radiator heeft meer capaciteit dan een stalen radiator. Daarbij zijn aluminium en roestvrijstalen radiatoren zeer gemakkelijk schoon te maken. Aluminium radiatoren zijn snel op te warmen en af ​​te koelen, waardoor ze minder geschikt zijn voor grotere ruimtes. Voor grote woonkamers en ontvangstruimtes kan een gietijzeren radiator een betere keuze zijn, omdat deze langzamer opwarmt en afkoelt.

Kies je voor een designradiator?

Wanneer je de capaciteit van je radiator weet, kun je op zoek gaan naar een design wat je mooi vindt. Radiatoren zijn er in verschillende kleuren, materialen, maten en modellen. Een designradiator vinden die zowel subtiel als stijlvol is, dat is niet zo moeilijk. Het internet staat namelijk vol met prachtige premiumproducten. Zo kun je kiezen uit horizontale paneelradiatoren voor een strakke, minimalistische look. Maar er zijn ook traditionele gietijzeren modellen voor een meer klassieke look.