Zakelijke panden vragen vandaag de dag steeds meer om een eigen manier van financieren. Een manier die past bij je onderneming en die past bij de huidige tijd. En in die huidige tijd waarin alles op zijn kop staan, is duurzaamheid belangrijker is dan ooit. Dus ook bij een zakelijke hypotheek.

 

Als ondernemer ben je altijd bezig met wat er past binnen jouw bedrijfsvoering en jouw manier van ondernemen. Ook als het om huisvesting gaat natuurlijk. Maar duurzaam beleggen, wat is dat en wat brengt dat?

 

Zakelijke hypotheek

Een financiering voor je winkel, horecapand of kantoor vraagt om een andere aanpak dan de hypotheek voor je particuliere woning. Bij zo’n zakelijke hypotheek wil je daarom een goed advies. De hypotheek maar ook de financierder moet bij jou en je onderneming passen. Heeft jouw bedrijf duurzaamheid in het vaandel, dan is het natuurlijk niet vreemd dat dit ook bij de financiering ter sprake komt.

 

Binnen zakelijke hypotheken zijn er meerdere vormen. Welke vorm geschikt is, heeft niet alleen te maken met de jaarcijfers maar ook met de doelen waarvoor je pand gebruikt wordt. Wil je een kantoor of horecapand dat je voor je eigen onderneming gebruikt, dan is een bedrijfshypotheek de juiste financiering. Wil je een pand dat je gaat verhuren, dan zullen de meeste financiers andere voorwaarden stellen en kies je voor een verhuurhypotheek (ook wel een investeringshypotheek genoemd). Deze manier van financieren wordt specifiek gebruikt om onroerend goed te kopen als investering, zonder eigen gebruik als einddoel.

 

Duurzaam beleggen

Daarnaast is kiezen voor een geldverstrekker die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, vandaag de dag dus niet ongewoon. Bij duurzaam beleggen (ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd) weegt de financierder gevolgen voor mens en milieu mee. Hierdoor kun je er van uitgaan dat de financierder zich bij de investeringskeuze zich niet alleen laten leiden door het mogelijk risico en rendement maar ook zal kijken naar de effecten op maatschappij en leefomgeving. Dit betekent tevens dat je te maken hebt met een geldverstrekker die verder kijkt. En dat geeft niet alleen een goed (duurzaamheids) gevoel maar is ook prettiger samenwerken.

 

Beleggingspand financieren

Heb je of wil je een pand kopen om geheel of gedeeltelijk te verhuren dan valt dit onder de beleggingspanden. Hierbij kun je er voor kiezen om het pand ook gedeeltelijk te gebruiken voor eigen gebruik.

 

Vastgoed als belegging heeft vele voordelen. Zo behoudt vastgoed altijd een vorm van waarde waardoor je minder risico loopt bij daling van de beurs. Met een beleggingspand wordt het vermogen (en daarmee dus ook het risico) meer verspreid. Daarnaast zorgt het voor een optimaal rendement en profiteer je van de eventuele meerwaarde op de lange termijn én uiteraard ook van de huuropbrengsten op korte termijn. Maar om van deze voordelen te profiteren is meestal wel een financiering nodig en een beleggingspand financieren vraagt wel om specifieke kennis.

 

Het pand en de locatie

Kijk je naar een beleggingspand dan moet je weten dat de waarde door meerdere factoren wordt bepaald. Een belangrijke factor daarbij is de locatie. Niet alleen verschilt de waarde van panden erg per stad, maar ook per stadsdeel. Daarnaast is de staat van onderhoud van het pand zelf, ook belangrijk. Wil je snel kunnen reageren is het verstandig om eerste een profiel te maken met wat je wil en waar je grenzen liggen. Maar ook weten wat de beste stappen zijn en direct reageren is dan een slimme zet.