De woning van tegenwoordig wordt steeds slimmer. Veel apparaten kun je met de app programmeren en ook de verlichting in huis kun je met je mobiele telefoon helemaal op maat afstellen. Al die slimme toepassingen worden tegenwoordig samengevat onder de termen ‘internet of things’ en domotica. 

 

Als je een woning in gaat richten gaat de eerste gedachte meestal uit naar meubels, behang, gordijnen en wat er op de vloer komt. Je gaat bijvoorbeeld woonbladen kopen of online wooninspiratie opdoen. Een andere insteek is om eerst te kijken wat voor slimme toepassingen er tegenwoordig allemaal voor je huis op de markt zijn. Het zal je verbazen hoe snel en hoe vaak de geautomatiseerde toepassingen inmiddels hun weg hebben gevonden in huis.

 

Domotica

Een nieuwe trend is het inmiddels niet meer, maar toch neemt domotica aan de deur middels een slimme deurbel een grote vlucht. In huis is het al heel normaal dat je bijvoorbeeld de verlichting met een app bediend en ook veel garagedeuren kunnen op afstand bediend worden. Het pakket om je huis volledig smart te maken wordt met de dag groter. Op deze manier kun je de kwaliteit van wonen en leven op een innovatieve manier vergroten. We zijn in staat om de mooie deur in huis ook slim te maken. In het donker bij regen prutsen bij een schemerige entree van je huis hoeft dan niet meer. Wat is er makkelijker dan dat je je deur al op afstand kunt openen en dat het licht automatisch aangaat. Dan kun je met je volle boodschappentas zo het huis binnen lopen. Door gebruik te maken van domotica kun je dus met behulp van je pc, tablet op iphone het huis open of dicht doen. De slimme app kun je zelfs spraakopdrachten geven. 

 

Rookmelder verplicht

Als je nog niet op alle verdiepingen van je huis of bedrijf rookmelders hebt, is het goed om te weten dat die vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn. Als je toch al een aantal slimme toepassingen in je huis of bedrijf hebt, is het voor de hand liggend dat je dan meteen tot de aanschaf van een slimme rookmelder overgaat. Het is belangrijk om nu alles over de slimme rookmelder te weten te komen, zodat je deze voor 1 juli in huis geïnstalleerd hebt. Ben je niet thuis of op het werk dan blijf je toch altijd op de hoogte als er iets mis is. Slimme rookmelders geven niet alleen de mogelijkheid om een signaal af te geven bij brand, maar hebben meer slimme opties om je te waarschuwen. De slimme rookmelder belt je op of stuurt via de wi-fi verbinding een bericht naar je mobiele als er in huis een brand, een extreme temperatuurstijging of rook gesignaleerd is. Door een snelle reactie bij brand kunnen op zo’n slimme manier dodelijke slachtoffers voorkomen worden.

 

Ontspanning

Een andere handige toepassing in huis is de chromecast. Dit kleine kastje hang je middels de hdmi-aansluiting achteraan je flatscreen tv. Zo kan je via elke ipad of mobiele telefoon je tv slim maken. En ga je de nieuwste versie van Chromecast kopen dan kun je ook meteen gebruik maken van het nieuwe aanbod van Google-TV. Het is ook handig om je vakantiefoto’s die op je mobiele telefoon staan aan gasten te laten zien. Dit is eigenlijk het moderne alternatief van het dia avondje waar je vroeger niet altijd met evenveel plezier naar zat te kijken. Bovendien speel je via de chromecast ook moeiteloos de grappige vakantie filmpjes op je tv af.