Dakisolatie is er in heel veel verschillende vormen. Er worden diverse materialen voor gebruikt. De prijs, de isolatiewaarde en bouwstijl van je woning hebben allemaal invloed op de keuze uit de verschillende soorten dakisolatie. Van te voren zoek je uit welke dakisolatie het beste past bij jouw woning.\

Isoleren wanneer het dak vernieuwd moet worden

wwwwwwwww

Je huis isoleren doe je het liefst als je toch al aan de woning aan het werk bent. Ben je bijvoorbeeld het dak aan het vervangen, dan is dat het perfecte moment om dakisolatie toe te passen. Je kunt dan aan de buitenkant isoleren. De dakbedekking (dakpannen of ander materiaal) wordt verwijderd, waarna er isolatiemateriaal op het dak wordt aangebracht. Daarna wordt de dakbedekking teruggeplaatst of wordt er nieuwe dakbedekking aangebracht. Dit is de beste en meest efficiënte manier van isoleren voor vrijwel elk type dak. Is jouw dak de komende jaren nog niet aan vervanging toe? Dan kies je waarschijnlijk liever voor een andere vorm van dakisolatie.

Na-isoleren onder de dakpannenwwwww

Tegenwoordig zie je ook wel dat er geïsoleerd wordt onder de dakpannen. Er wordt dan een laag isolatiemateriaal onder de dakpannen gespoten, zonder dat ze verwijderd hoeven te worden. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van vlokken materiaal (steenwol of glaswol), van EPS bolletjes of PUR-schuim. Dit heeft echter een veel lagere isolatiewaarde dan de vorige methode, omdat de lagen isolatiemateriaal dan alleen in de golven van de dakpannen zitten. In principe is het hele dak dus slechts in smalle stroken geïsoleerd. Een ander nadeel is dat het isolatiemateriaal veel rommel kan opleveren als er op het dak wordt gewerkt.

Isoleren vanuit de binnenkant

Er is nog een laatste methode die veel wordt gebruikt bij dakisolatie: isoleren van onder het dak. In dat geval wordt er een laag isolatiemateriaal onder het dak geplaatst, tussen de steunbalken. Daarna wordt dit afgewerkt met gipsplaten zodat het er netjes uitziet. Over het algemeen wordt deze optie het vaakst gekozen, zeker wanneer het dak niet aan vervanging toe is. De isolatiewaarde is iets minder dan wanneer de isolatie bovenop het dak wordt geplaatst, maar is wel beter dan het na-isoleren onder de dakpannen. Bovendien levert deze manier van isoleren weinig rommel op.wwwwwww

De verschillende soorten dakisolatie materiaal

Er zijn diverse soorten dakisolatie materiaal. Welke je gebruikt hangt af van de manier van isoleren. Daarnaast is het ook een kwestie van eigen voorkeur. Het is verstandig om rekening te houden met de dikte van het materiaal en de isolatiewaarde. Sommige minder goed isolerende materialen moeten dikker worden aangebracht om dezelfde isolatiewaarde te realiseren. Verder worden de materialen op verschillende manieren gemaakt. We raden af om materialen te gebruiken die worden gemaakt op basis van aardolie, aangezien dat een fossiele brandstof is.

Dakisolatie aanbrengen is een flinke klus, maar het levert wel veel geld op. Als je de zolder verwarmd, kun je in de gemiddelde hoekwoning ongeveer 700-750 euro per jaar besparen met dakisolatie (isolatie aan de binnenzijde). Als de zolder niet wordt verwarmd, bespaar je nog steeds gemakkelijk 350 euro per jaar. Dat komt omdat warme lucht opstijgt, waardoor je ook op een onverwarmde zolder relatief veel warmte verliest.