Een tuinhuisje lijkt in eerste instantie een vrij eenvoudig ding. Je gaat gewoon naar de bouwmarkt of online en je kiest een mooie uit. Maar al snel ontdek je dat er ongelofelijk veel keus is. Er zijn heel veel verschillende soorten tuinhuisjes te vinden! Wij zetten de 5 belangrijkste soorten tuinhuis op een rij.

Type 1. Plat of licht hellend dak

ppppHet eerste type tuinhuis heeft een plat of een licht hellend dak. Het dak is meestal zo gemaakt dat het water er gemakkelijk afvloeit. Je plaatst het tuinhuisje op zo’n manier dat het water naar achteren of opzij wegloopt, zodat je er geen last van hebt. Dit type tuinhuisje kan ook worden gecombineerd met een veranda of overkapping: dan loopt het dak over een groter oppervlak door en kun je er comfortabel onder zitten.

Type 2. Zadeldak of lessenaarsdak

Dit type tuinhuisje ziet er qua vorm een beetje uit zoals de gemiddelde woning. Het huisje is gevormd zoals veel kinderen een huis tekenen: een vierkante of rechthoekige vorm met een zadeldak erop. Een lessenaarsdak is eigenlijk hetzelfde, maar er is dan maar één schuin vlak en het huisje heeft dan geen nok.

 

pppppppppppppppppp

Type 3. Piramidedak of paviljoendakpppppppp

 

Een piramide ken je natuurlijk wel. Dit type dak wordt vooral gebruikt op vierkante tuinhuisjes. In het midden heeft het dak een punt, waar vandaan vier vlakken naar de dakranden lopen. Het paviljoendak is vergelijkbaar, maar zit op een huisje met meerdere zijden. Bijvoorbeeld op een zeszijdig of achtzijdig tuinhuisje.

Type 4. Bijzondere daken: de wolfskap en het boogdak

Er zijn nog twee dakvormen die uitgelicht worden: de wolfskap en het boogdak. De wolfskap zie je vooral veel op wat oudere boerderijen. Het lijkt op een zadeldak, maar de punten zijn wat meer afgeplat. Het boogdak bestaat in heel veel vormen. Een heel bekend tuinhuisje met boogdak staat op wielen: de pipowagen. Maar er zijn ook andere, moderne tuinhuisjes met een boogdak.

ppppppppppppppppppppppppppppppppppp

Type 5. Hoektuinhuis

Tot nu toe hadden we het voornamelijk over tuinhuizen die in de basis vierkant of rechthoekig zijn (uitgezonderd het paviljoen). Toch is er nog een type tuinhuis, dat heel bijzonder is: het hoektuinhuis. Dit type tuinhuisje is gemaakt om in de hoek van de tuin geplaatst te worden. Het hoogste punt zit in de hoek, waar vandaan het huisje afloopt. Vaak heeft een hoektuinhuis een afgeronde vorm, waardoor het zo efficiënt mogelijk in de tuin past.

ppppppppppppppppppppppppppppp

Tuinhuisjes en blokhutten zijn er in veel soorten en maten. Natuurlijk wil jij graag een tuinhuisje dat mooi past in jouw tuin en woonstijl. Het is dan ook belangrijk om eerst inspiratie op te doen. Vraag je vooraf al af welk type tuinhuis jij het mooist vindt. Denk ook alvast na over bijvoorbeeld verwarming. Wil je het tuinhuisje gebruiken als hobbyruimte of kantoorruimte? Dan is het verstandig om te kiezen voor een tuinhuis met goede isolatie, zodat je er comfortabel kunt zitten in de winter.