Een kleine woonkamer inrichten is niet altijd eenvoudig. Je moet natuurlijk rekening houden met de beperkte ruimte. Daardoor kun je misschien niet alle meubels kwijt die je er graag in zou zetten. Heb jij een kleine woonkamer? Check dan of jij ook een van deze 6 veelgemaakte fouten hebt gemaakt!

ewwwww

 1.  Op schaal meubels verkleinen

Veel mensen zijn geneigd om in een kleine woonkamer ook te kiezen voor kleine meubels. Dat werkt over het algemeen averechts: daardoor wordt de ruimte juist kleiner, voller en drukker. Het is daarom niet handig om te kiezen voor kleinere meubels. Ga bijvoorbeeld gewoon voor een hoekbank. Deze geeft meteen rust en eenheid, terwijl de kamer er niet kleiner door lijkt.

2. Teveel kleuren

Hoe kleiner de ruimte, hoe minder kleuren je gebruikt bij het inrichten. Door veel kleuren te gebruiken, lijkt de kamer al snel te vol. Kies één hoofdkleur en gebruik van deze kleur bij voorkeur de wat zachtere tinten. Houd de rest van de kleuren neutraal, zodat je een eenheid creëert.

3. Vergeten te letten op de lichtval

ewwwOmdat je in een beperkte ruimte werkt, denk je misschien dat er niets te kiezen valt. Toch is het wel heel belangrijk om de juiste keuzes te maken. Ga bijvoorbeeld midden in de ruimte staan. Kijk hoe en waar de lichtinval vandaan komt. Waar zou jij graag willen zitten? En waar komt jouw kast / tv / tafel het beste tot zijn recht? Misschien wordt de indeling verrassend anders!

4. Teveel symmetrie

Onbewust is het fijn om symmetrie te hebben. Dat lijkt mooi, totdat je ontdekt dat een symmetrisch beeld ook een gesloten beeld is. Neem bijvoorbeeld de bank. Als je er links een mooie lamp naast zet, geeft dat een gezellig en open beeld. Zet je aan de andere kant precies zo’n zelfde lamp, dan ziet het er sneller gesloten uit, alsof de bank vastzit tussen de lampen. Dat effect krijg je nog sneller in een kleine ruimte.

5. Overal opbergers in de woonkamerew

Je hebt een kleinere kamer, maar waarschijnlijk niet minder spullen. Dus heb je misschien de neiging om een paar mooie manden, dozen of boxen te kopen om spullen in op te bergen. In een kleine woonkamer kun je ze echter beter vermijden. Wees in plaats daarvan creatief: maak opbergruimte in je meubels (bijvoorbeeld in de salontafel) en kies een slimme indeling in je kasten.

6. Het gebruik van spullen met emotionele waarde

Natuurlijk wil je heel graag dat spullen met emotionele waarde, zoals erfstukken, in je interieur passen. Maar dat betekent dat je waarschijnlijk wel je interieurstijl een beetje zult moeten aanpassen. Doe je dat niet, dan kan een erfstuk of ander belangrijk stuk uit de toon vallen. Past iets nou echt niet mooi in je woonkamer? Schroom dan niet om het ergens anders in huis te plaatsen.

Een kleine woonkamer stelt je voor een bijzondere uitdaging. Het feit dat de kamer kleiner is, zorgt ook dat de inrichting wat gevoeliger wordt. Je hebt veel sneller dat de ruimte te druk of rommelig oogt en daardoor ongezellig is. Als je deze 6 veelgemaakte fouten weet te vermijden, komt het vast wel goed met je inrichting.