Wonen in een container: het klinkt in eerste instantie niet zo aantrekkelijk, maar het wordt een steeds gebruikelijkere oplossing voor het gebrek aan woningen. Alle reden om er eens serieus naar te kijken, want is het gewoon een serieuze woonoptie aan het worden. Wat zijn de kosten, voordelen en nadelen van een containerwoning?
Kosten van een containerwoning
Het type container dat gebruikt wordt voor de containerwoning, is een zeecontainer. Je kunt van een zeecontainer een huis maken door zijn omvang: een standaard zeecontainer is twaalf meter lang en biedt dus ruime om in de container een huis te bouwen. Je kunt een zeecontainer huren die volledig is klaargemaakt als woning, in welk geval het afhangt van de mate van luxe en de locatie wat het je gaat kosten om zo’n container als huis te gaan gebruiken. Als je een containerwoning wilt kopen, zitten de kosten doorgaans tussen de 1.000 en 3.000 euro per vierkante meter. Voor een tiny house van 30 vierkante meter in een zeecontainer betaal je dus zo’n 30.000 euro, maar de afwerking en de grond zijn daar nog niet in meegerekend.
Nadelen van containerwoningen
Er zitten natuurlijk wel een aantal nadelen aan een container als huis gebruiken. Een belangrijk nadeel is het gebrek aan breedte: een zeecontainer is slechts tweeëneenhalve meter breed. Daarnaast heb je er een taak aan om de container goed te isoleren, zodat het binnen behaaglijk kan zijn. Dat kan een aanbieder van containerwoningen al voor gezorgd hebben, maar feit is tegelijkertijd ook dat er nog niet zo veel aanbieders zijn. Het gebruik aan ruimte voor opslag is natuurlijk ook een nadeel. Naast de noodzakelijke meubels om te kunnen wonen en leven, blijft daar immers weinig plek voor over. Je zou ervoor kunnen kiezen om er een opslagcontainer bij te zetten waar je spullen in opslaat die je af en toe nodig hebt, zodat je ze toch in de buurt houdt.
Voordelen van een containerwoning
Containerwoningen zouden echter niet bestaan als ze niet bepaalde interessante voordelen met zich meebrachten. Een voornaam voordeel is dat het de mogelijkheid biedt om op een betaalbare manier een dak boven je hoofd te krijgen in een verhitte woningmarkt. Er is niet veel grond voor nodig, en dat helpt natuurlijk ook mee. Het is daarnaast een ecologische keuze, want je draagt bij aan de herbestemming van een reeds bestaande container als restproduct van de scheepvaartindustrie, in plaats van dat je een heel nieuw huis laat bouwen van nieuwe materialen. De bouwtijd is kort, waardoor je snel onderdak kunt hebben, en als je moet verkassen naar een andere locatie, is een containerwoning goed te verplaatsen. In de meeste gevallen is immers ook geen fundering nodig.
Als je nu een fijn dak boven je hoofd hebt en daar voorlopig van verzekerd bent, hoef je gelukkig niet na te denken over een containerwoning. Maar als je wel redelijk dringend behoefte hebt aan een eigen dak boven je hoofd, dan kunnen containerwoning echt een uitkomst zijn. Alle reden om je er dus eens in te verdiepen en de verkennen wat de mogelijkheden voor jou zouden zijn om een container als huis te gaan gebruiken.
Geef een reactie