Tijdens de zomermaanden in het jaar kunnen wespen een hele vervelende vorm van overlast bieden. Niemand wil gestoken worden en het kan nogal angstig zijn om een grote zwerm wespen rondom huis te hebben. Het verwijderen van een nest kan best gevaarlijk zijn en vergt expertise. In deze blog geven wij een handleiding waarmee je eventueel zelf aan de slag kan gaan. Let wel dat je alleen zelf aan de slag zou kunnen gaan bij een klein nest. Laat grotere nesten altijd over aan professionals. Professionele hulp inschakelen kan in dit geval altijd een goed idee zijn.

Identificeer het nest

Allereerst is het belangrijk om goed in kaart te brengen waar het wespennest zich bevindt. Ga hier voorzichtig op af. Wanneer je het niet vertrouwt, kun je altijd een professioneel bedrijf inschakelen of meer informatie opzoeken op www.wespennestverwijderen.nl. Wespennesten bevinden zich vaak in donkere en beschutte ruimtes. Controleer dus plekken in de hoek van het huis, zoals onder de dakgoot of in een schuurtje. Ook kunnen ze in bossen of struiken zitten. Kijk ook goed naar waar de wespen allemaal heen vliegen. De hele dag door verlaten ze namelijk het nest om vervolgens weer terug te vliegen. Als er echt veel wespen zijn zullen ze hier allemaal naar toe gaan en kun je het nest makkelijk vinden. 

Wees voorzichtig en draag beschermende kleding

Het kan behoorlijk riskant zijn om zelf op zoek te gaan naar een wespennest of om deze te verwijderen. Daarom is het advies om altijd beschermende kleding te dragen. Ook al is het heet in de zomer, het is echt goed om je te bedekken, omdat de prik dan in de dikke kleding komt en niet in je huis. Wespen zijn nou eenmaal van agressieve aard en twijfelen niet om te steken wanneer zij zich aangevallen voelen. Draag daarom een overall, handschoenen en een veiligheidsbril met gezichtsmasker In principe kun je denken aan een outfit die imkers ook dragen. Deze outfit zorgt ervoor dat de kans op vele steken een stuk minder wordt.

Maak gebruik van sprays of poeder

Er zijn verschillende manieren waarop je een wespennest kunt verwijderen. Hiervoor zijn ook verschillende materialen nodig. Je zou bijvoorbeeld bepaalde sprays of poeder kunnen gebruiken. Deze chemische sprays worden dan in het wespennest gespoten en zorgen ervoor dat de wespen doodgaan of het nest dicht komt waardoor ze er niet uit kunnen .Het wordt meestal in een spuitbus verkocht. Dit middel bevat vaak stoffen zoals deltamethrin, petramethrin of tetramethrin, die ervoor zorgen dat wespen snel doodgaan. Je kunt de spray direct in een wespennest spuiten. Het mooie aan wespenspray is dat het lang werkt; het gif kan tot wel 6 weken actief blijven. Dus ook wespen die later terugkomen naar het nest, gaan eraan.

Het wespennest volledig verwijderen

Een andere methode is door het volledige wespennest te verwijderen. Hiervoor kun je een stok gebruiken die het nest er dus afstoot. Het is een redelijk gevaarlijke manier omdat je de wespen kwaad en overstuur zal maken. Een tip hiervoor is om eerst met een stofzuiger op afstand een groot aantal wespen op te zuigen. Deze zullen overlijden in de zak. Hierdoor vallen er minder met het nest op de grond. Zorg ervoor dat de wespen dood zijn voordat je het nest verwijdert. Laat deze taak bij voorkeur over aan een professional.

Schakel professionele hulp in als het nodig is

Mocht je het nu toch niet helemaal zien zitten om het wespennest zelf te gaan verwijderen, kies dan voor de veilige weg en schakel een bedrijf in die is gespecialiseerd in het verwijderen van wespennesten. Zij lossen het probleem gemakkelijk en eenvoudig op en hebben de juiste middelen om dit veilig te doen.