Tijdens de Dutch Design Week laten ontwerpers zien hoe zij nadenken over onze toekomst, zowel nabij als ver weg.

In de toekomst

  • Gaan we kleiner wonen met gedeelde faciliteiten.
  • Gaan we goedkoper wonen in een bouwpakkethuis.
  • Worden er meer milieuvriendelijke woningen gebouwd.

Delen van een woning

Over een aantal jaren leven we in compactere huizen, waardoor je ook minder spullen nodig hebt. Deze verandering is nu al zichtbaar bij de jeugd. Voor een bepaalde groep zijn bezittingen al minder belangrijk. Zij wonen in panden met gedeelde faciliteiten. Daardoor neemt het energieverbruik af, net als de verplichtingen en het onderhoud. Je hoeft maar een klein oppervlak schoon te houden.

Bouwpakket

De kleine huizen zullen veel goedkoper worden dan de huizen waarin we nu wonen. In de toekomst is de verwachting dat je een bouwpakket kunt kopen bij bijvoorbeeld Ikea, inclusief alles wat je nodig hebt voor de woning zoals de inrichting. Zo’n soort huis is al te maken voor 30.000 euro.

Een huis bouwen door middel van een 3D printer? Hiermee wordt al geëxperimenteerd en zal naar verwachting alleen maar uitbreiden. Het is een start-up uit San Francisco gelukt in 24 uur een huis op te trekken. Aan materiaalkosten werd maar iets meer dan 9.500 euro uitgegeven, inclusief fundering, bedrading, vloeren en verf.

Energieneutraal

Er zijn al meer dan 5.000 energieneutrale woningen in Nederland. Duizenden staan op de planning om gebouwd te worden. Je kunt kiezen voor nieuwbouw of voor het verbouwen van een bestaand huis. Ook voor huurders komen er energieneutrale woningen.

Ben jij op zoek naar een leuke huurwoning? Een groot aanbod van appartementen, studio’s en kamers vind je hier.