Het ontwerpen van een nieuwe tuininrichting kan een bevredigend maar ook soms wat stressvol project zijn. Of je nu niet in een nieuw huis bent komen wonen of juist je huidige tuin een goede transformatie wilt geven, het bedenken van een goed doordacht plan is het ingrediënt tot succes. Daarom zal ik dit artikel bespreken hoe je in vier eenvoudige maar belangrijke stappen je perfecte tuin kan ontwerpen.

 

Wensen en behoeften op papier zetten

De eerste belangrijke stap als je aan de slag gaat met een plan voor je tuin, is het opschrijven van je wensen en behoeften. Loop eens een rondje door je tuin en bedenk welke zaken je graag wilt veranderen en welke functies er nog ontbreken in je tuin. Misschien wil je wel af van je versteende tuin, wil je meer speelruimte voor de kinderen of juist graag eindelijk die moestuin gaan aanleggen. Maak een lijstje en rangschik deze vervolgens op prioriteit. Let op dat je ook praktische zaken meerekent als zon-en schaduwplekken, privacy en windrichting. Door al deze zaken in kaart te brengen, krijg je een duidelijk beeld van de transformatie van je tuin. 

 

Schetsen en indelen 

Nu je een duidelijk beeld hebt van je wensen kun je door naar de volgende stap: het maken van een schets en het bepalen van de indeling van je nieuwe tuin. Voordat je het potlood in de hand neemt, is het goed om eerst je tuin op te meten. Meet in dit geval niet alleen de maten van de tuin op, maar ook van andere belangrijke elementen als terrassen, paden, borders, en grasvelden bijvoorbeeld. Bedenk vervolgens hoe je verschillende zones in je tuin wilt plaatsen: waar wil je bijvoorbeeld de zithoek hebben en in welke hoek komt de moestuin te staan? Let daarbij op de natuurlijke omstandigheden van je tuin: een moestuin kan bijvoorbeeld niet functioneren in de schaduw en sommige planten moeten juist weer uit de zon blijven. 

 

De juiste beplanting

Zoals we net al even noemden, is de beplanting een belangrijk onderdeel van de ‘look’ van de tuin: het speelt een bepalende rol bij de uitstraling van je buitenruimte. Bij het uitzoeken van de planten voor je tuin is het goed om rekening te houden met de bodemsoort, als wel de zonuren en het klimaat. Verder kan het een overweging zijn om planten te kiezen die zowel in de zomer als in de winter groen kleuren, zodat er geen kale tuin ontstaat in de koudere maanden. Verder is het leuk om klimplanten toe te voegen zodat schuttingen en muren zoveel mogelijk worden bedekt en er een mooie tuin ontstaat. 

 

Decoratieve elementen en accessoires

Om je tuin nog wat meer tot leven te brengen, kan je vrolijke decoratieve elementen toevoegen en accessoires. Denk hierbij aan tuinmeubelen zoals tuinbanken voor in de tuin, een eettafel of juist een gezellige hangmat. Tevens kan je verlichting toevoegen aan je tuin om een warme sfeer te creëren en bovendien kan je hierdoor ’s avonds ook blijven genieten van je tuin.