Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de wereld en ook in Nederland is het een hot-issue. Hoewel veruit de meeste mensen overtuigd zijn van de noodzaak voor het milieu om duurzaam te leven, bestaat er nog veel twijfel over hoe dat te bekostigen is. Idealiter gaan duurzaamheid en spaarzaamheid hand in hand, maar hiervan is nog niet iedereen overtuigd. Het plaatsen van zonnepanelen wordt echter wel in toenemende mate gezien als een duurzame en spaarzame investering, omdat het na een investering uiteindelijk geld oplevert. Wat is er allemaal mogelijk?
Optie 1: Zelf zonnepanelen kopen en op je dak plaatsen
Dit is de optie waar het meest aan wordt gedacht. Zonnepanelen zijn relatief duur, maar de de stroomafname van de zonnepanelen van je energierekening af gaat. De investering wordt hierdoor in de meeste gevallen binnen een periode van vijf tot tien jaar terugverdiend. Op de langere termijn kan een besparing oplopen tot duizenden euro’s. De meeste mensen hebben thuis nog geen accu om de zonne-energie op te slaan. Dat betekent dat de huishoudens ook nog van stroom worden voorzien van een energieleverancier. Ook hier kun je duurzame keuzes maken. Ga energie vergelijken en vind zo een groene energieleverancier.
Optie 2: Zonnepanelen huren of leasen
Heb je wel een geschikt dak, maar geen mogelijkheden om de panelen te bekostigen? Dan is het ook mogelijk om zonnepanelen te huren of leasen voor een langere periode.
Met een dergelijke investering help je niet alleen het milieu, je kunt er ook zelf iets van verdienen door je lagere energierekening. Een ander voordeel is dat je geen onverwachte onderhoudskosten hebt. Helaas komen er bij het huren van zonnepanelen ook nadelen kijken op de lange termijn. De huurcontracten zijn meestal erg lang en zonnepanelen huren is eigenlijk een vorm van geld lenen. Uiteindelijk is het goedkoper om zonnepanelen te kopen.
Optie 3: Zonnecertificaten
Voor sommige mensen is het huren of kopen van zonnepanelen geen optie, omdat het dak niet voldoende geschikt is, of omdat iemand geen dakeigenaar is. Indien je geen geschikt dak hebt of de plaatsing van zonnepanelen op jouw dak is om een andere reden geen optie, dan zijn er ook andere manieren om duurzaam te investeren. Er bestaan er tegenwoordig ook maatschappelijke initiatieven, zoals de bouw van een zogenaamd zonnepark. Ook kan het dak van een grotere onderneming worden gebruikt om toch zonne-energie af te nemen. Hoe werkt het? Je krijgt zelf geen panelen op je dak, maar door middel van certificaten koop of huur je een aantal panelen die elders in de buurt op een dak liggen. De energie die deze zonnepanelen opwekt, gaat van jouw stroomrekening af. In feite bereik je daarmee hetzelfde effect als de vorige twee genoemde opties: je draagt bij aan een meer duurzame stroomopwekking, maar je verdient er (zeker op de langere termijn) ook aan.
Geef een reactie