Wellicht ben je benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op het dak van een huurwoning. Kun je ze dan bijvoorbeeld beter huren, kopen, of laten plaatsen door de verhuurder? Wie betaalt wat? Er zijn meerdere scenario’s mogelijk, waar we in dit artikel graag op in duiken.
Sociale huurwoning: zonnepanelen via Woningcorporatie
Is jouw huis een sociale huurwoning? Dan is er een kans dat er al zonnepanelen aanwezig zijn. Op de nieuwste bouwprojecten worden zonnepanelen vaak meteen aangelegd en ook reeds bestaande huizen worden steeds vaker verduurzaamd. Dat heeft onder meer te maken met richtlijnen die zijn opgesteld voor energielabels van sociale huurhuizen. Zo is het de bedoeling dat de gehele woonvoorraad op energielabel B zit in 2030, en dat in 2050 zelfs alle woningen klimaatneutraal zijn.
We zien ook steeds vaker zonnepanelen op plat dak, omdat dit type woningen erg geschikt zijn voor de aanleg van een zonne-systeem. Dat komt omdat er hier normaliter geen schaduw is en dat altijd de meest ideale hoek gekozen kan worden voor de aanleg van de panelen. Zo wordt maximaal rendement behaald. Wat je type dak ook is, als je momenteel nog geen zonnepanelen op je sociale huurwoning hebt en dit wel wenst, dan kan het in ieder geval nooit kwaad om dit aan te kaarten bij de Woningcorporatie.
Vrije verhuur: zonnepanelen via verhuurder
Huur je in de particuliere sector en zie je zonnepanelen wel zitten? Staat je verhuurder hier ook achter? Of komt juist de verhuurder met het idee om zonnepanelen te plaatsen? Dan gaat in veel gevallen de huurprijs omhoog. Dit kan via de huurprijs zelf, maar ook via de servicekosten. Wat het werkelijke rendement tegenover het huidige prijskaartje gaat zijn dat hangt echt compleet af van de situatie en de prijsverhoging. Vaak valt het voor jou als huurder net iets gunstiger uit als het onder de servicekosten wordt gerekend tegenover de huurverhoging.
Een verhuurder mag overigens niet zomaar je huur omhoog doen en de kosten van zonnepanelen indirect aan je doorberekenen, want daarover moet een overeenkomst gesloten zijn. Het is dan ook van belang dat je bij het tekenen van een huurcontract altijd goed de voorwaarden leest. Gelukkig pakken zonnepanelen geld technisch gezien wel meestal goed uit. Het is sowieso een goede keuze voor het milieu en de energierekening gaat omlaag, wat met die stijgende energieprijzen van tegenwoordig in verhouding nog aantrekkelijker uitvalt dan de aansluiting op het reguliere energienet.
Vrije verhuur: zelf zonnepanelen aanschaffen
Het kan ook nog zo zijn dat jouw verhuurder zelf geen zonnepanelen wil plaatsen, maar dat hij of zij er geen moeite mee heeft als jij op eigen kosten het zonnesysteem laat installeren. Daarvoor dien je eerst schriftelijk toestemming aan de verhuurder te vragen. Benieuwd naar de zonnepanelen kosten? Doe dan de dakscan voor een indicatie en weet binnen een minuutje hoeveel het zonnesysteem je gaat kosten en hoeveel per jaar je ongeveer kunt besparen.
Het is van groot belang dat je met de verhuurder duidelijke en concrete afspraken maakt over wat er gebeurt als je ooit de huur opzegt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je een vergoeding krijgt voor de restwaarde als je ooit gaat verhuizen. Dit is voor de verhuurder aantrekkelijk, omdat voor een duurzame woning meer huur gevraagd kan worden. Ook kun je afspreken dat een volgende huurder de zonnepanelen van jou overneemt.
Daarnaast kunnen zonnepanelen mee verhuisd worden, al zat dit voor zowel huurder als verhuurder vaak niet de aantrekkelijkste optie zijn, omdat de zonnepanelen dan gedemonteerd en opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Ga het gesprek aan met de verhuurder en kijk samen naar de mogelijkheden die voor jullie beiden gunstig en wenselijk zijn.
Geef een reactie