Zandbakken kunnen kinderen van alle leeftijden uren plezier bezorgen. Ze kunnen er knoeien, zandstructuren bouwen en hun fantasie de vrije loop laten. Als volwassene weet je echter dat zandbakken niet alleen maar plezier bieden – de zandbak van je kinderen moet onderhouden worden, zodat hun speelruimte veilig en hygiënisch blijft. Omdat zandbak onderhoud zo belangrijk is, hebben we een lijst samengesteld met de belangrijkste zandbak onderhoud tips om je te helpen de speelruimte van je kinderen veilig en schoon te houden. De volgende richtlijnen moet je dus zeker toepassen als je net de best geteste zandbak hebt gekocht voor je kinderen! 

 

Afdekken

Het onderhoud van de zandbak wordt een stuk eenvoudiger als je het niet zo vaak hoeft te doen. Door de zandbak af te dekken als hij niet in gebruik is, wordt het moeilijker voor dieren, stenen en ander afval om binnen te dringen – waardoor het onderhoud van de zandbak een fluitje van een cent wordt. Een andere reden om de zandbak overdekt te houden is om te voorkomen dat er water in komt. Overtollig water kan schimmel op het zand doen groeien. Je kunt ervoor kiezen om een los deksel aan te schaffen samen met je zandbak, maar volgens de expert in wonen is het nog beter om simpelweg te kiezen voor een exemplaar mét bijpassend deksel. Eventueel kun je de zandbak ook nog afdekken met een zeil, al werkt dit wel minder dan een daadwerkelijk deksel. 

 

Harken 

Het is onaangenaam om eraan te denken, maar zand is misschien niet het enige dat in de zandbak van je kinderen zit. Wilde dieren – en zelfs huisdieren – zien de zandbak soms als hun geïmproviseerde kattenbak. Bovendien kunnen scherpe stenen of stokken zich onder het zand verstoppen, wat kan resulteren in schrammen en snijwonden. Een goede verzorging van de zandbak vereist dat je de zandbak af en toe harkt – zo kun je alles wat er niet hoort te zijn, eruit halen en verwijderen.

 

Splinters

Als je een houten zandbak voor je kinderen hebt gekocht, zijn splinters helaas iets wat hierbij kan horen. Net zoals houten speeltoestellen splinters kunnen veroorzaken, kunnen houten zandbakken dat ook. Veel zandbakken die geleverd worden bij de schommelsets en speeltoestellen zijn gemaakt van een houten frame omhuld met vinyl van topkwaliteit – en omdat vinyl niet splintert zoals hout, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Bij een volledig houten zandbak behoren splinters echter wel tot de mogelijkheden, houd hier rekening mee.

 

Zand vervangen

Misschien ben je erg ijverig met het onderhoud van je zandbak en tevens woonruimte, maar uiteindelijk zal het zand te vuil worden om nog veilig en hygiënisch te kunnen spelen. Door het zand te vervangen blijft de speelruimte van je kinderen schoon en bruikbaar voor de komende jaren, en ze zullen het waarderen dat ze vers zand hebben om in te spelen en mee te bouwen. Ververs het zand in de zandbak van je kinderen ten minste twee keer per jaar, soms moet je dit nog vaker doen.