Energie besparen in je woning is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Het is bovendien gemakkelijker dan je denkt.

Daarom hebben we hieronder vijf bruikbare tips neergezet die wij het beste vonden:

  1. Zet de verwarming een graadje lager

Door de centrale verwarming een graadje lager te zetten, verbruik je minder gas. Daarmee bespaar je al snel zo’n 4 tot 7 procent op je maandelijkse gaskosten. Op jaarbasis praat je dan al snel over 50 – 75 euro. Als je een warme en comfortabele trui aantrekt, kan de temperatuur van de thermostaat zelfs nog wat lager.

Heb je een warmtepomp? Dan bespaar je juist weer op je stroomkosten.

  1. Was op lagere temperatuur

Een wasmachine verbruikt veel minder energie als je op lagere temperatuur wast, bijvoorbeeld 40 graden. En als de was niet al te vies is, is 30 graden al voldoende. De meeste wasmiddelen zijn hier ook op gemaakt. Door op lagere temperatuur te wassen bespaar je zo een paar tientjes per jaar op je energierekening. Voor de CO2-uitstoot scheelt dit zo’n 30 tot 50 kg per jaar, gelijk aan 200 tot 300 kilometer met de auto rijden.

  1. Zorg voor zuinige verlichting

Er zijn nog veel mensen die gebruikmaken van onzuinige gloeilampen of halogeenverlichting. Door de lampen in je huis te vervangen door zuinige led verlichting bespaar je op lange termijn fors op je stroomkosten. Daarnaast gaat led verlichting erg lang mee. Je bespaart fors op je energierekening (dit kan ook door je energie hier te vergelijken).

  1. Voorkom sluipverbruik

De meeste elektrische apparaten verbruiken ook stroom als ze eigenlijk niet aan staan. Dit wordt ook wel stand-by verbruik of sluipverbruik genoemd. Het voorkomen van sluipverbruik levert je zo’n 5 tot 8 procent energiebesparing op per jaar. Voor een doorsnee huishouden is dat zo’n 80 euro.

Je kunt sluipverbruik tot een minimum beperken door gebruik te maken van:

         Stekkerdozen met een aan- of uitknop

         Doordrukstekkers

         Standby-killers

  1. Kies voor zonnepanelen

Zonne-energie is een populaire manier om zelf stroom op te wekken. Daardoor hoef je veel minder (of zelfs geen) stroom af te nemen bij je energieleverancier.

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Dat betekent dat de terugverdientijd – de tijd waarmee de investering wordt terugverdiend – steeds kleiner wordt. Op de lange termijn zorgen zonnepanelen voor een aantrekkelijk rendement.

Zonnepanelen zijn bovendien toekomstbestendig: de komende jaren gaat het stroomverbruik in huishoudens namelijk verder omhoog. Dat heeft te maken met het feit dat we meer elektrisch gaan rijden, koken en verwarmen (warmtepomp).

Meer tips?

Op Energievergelijk.nl staat een dossier met 101 verschillende tips om energie te besparen