Niets is zo fijn als een overkapping in je tuin, bij zon of regen, je kunt altijd lekker buiten zitten. Het nadeel is wel dat overkappingen vaak erg duur zijn. Maar als je een beetje handig bent, kun je er ook voor kiezen om zelf een overkapping te maken. Zo bespaar je een hoop geld. Bovendien hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om een overkapping te maken. Hoe je zelf een overkapping maakt, lees je in de tips hieronder.

Tip 1: denk na wat voor overkapping je wilt en welke materialen je nodig hebt

Wil je een overkapping aan je woning bevestigen of wil je liever een vrijstaande overkapping? En hoe groot moet deze worden? De meeste overkappingen worden gemaakt van hout of aluminium. Je moet hierbij niet alleen kijken naar welk materiaal jij mooier vindt, maar ook welke het beste past bij het type overkapping dat je wilt en met welk materiaal jij het liefst werkt. Bovendien zit aan zowel aluminium als hout een aantal voor- en nadelen. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent voordat je de materialen koopt.

Tip 2: maak een bouwtekening

Maak voor je aan de bouw begint eerst een bouwtekening overkapping. Maak een overzichtelijke tekening van de constructie en vergeet ook niet extra toevoegingen zoals lichten in de tekening op te nemen. Zo weet je precies hoe groot de overkapping wordt en hoe lang de materialen die je gebruikt, moeten zijn. Bovendien weet je zeker dat de constructie goed is en kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het bouwen. Als je niet weet hoe je een bouwtekening moet maken, zijn er genoeg kant-en-klare bouwtekeningen op internet te vinden.

Tip 3: zorg voor een goede fundering

Om een stevige overkapping te maken, is een goede fundering nodig. Welke fundering je nodig hebt, is afhankelijk van de zwaarte van je overkapping. Als je een lichte aluminium overkapping wilt bouwen, is een tegelvloer al genoeg. Wel moet deze waterpas liggen. Maar als je voor een zwaardere overkapping gaat, kun je beter een echte fundering gebruiken, zoals betonpoeren. Voor houten overkappingen is een betonpoeren fundering zeker aan te raden, aangezien hout vaak wat zwaarder is en kan rotten door het vocht uit de grond.

Tip 4: begin met het geraamte

Als de fundering eenmaal ligt, kun je met het echte werk beginnen. Als eerste moet je staanders en liggende balken plaatsen. Als je je constructie nog steviger wilt maken, kun je ook schoren toevoegen. Dit zijn schuine balken die de staander met de liggende balk verbindt. Schoren hebben altijd een hoek van 45 graden. Bij de bouw van het geraamte is meten erg belangrijk. Het komt hierbij op de millimeter. Bovendien moet je goed je waterpas bij de hand houden.

Tip 5: kies het dak en de wanden nauwkeurig

Als het geraamte staat, is het tijd voor de afwerking van de overkapping. Denk goed na over het type dak dat je wilt. Zorg er bovendien voor dat het dak een beetje schuin afloopt, mocht je hebben gekozen voor een plat dak. Zo kan het regenwater van het dak aflopen. Ook over de wanden moet je goed nadenken. Deze zijn het meest zichtbaar van de hele overkapping. Ze moeten dus mooi zijn, maar ook stevig.