Grote verbouwing: 3 tips voor de financiering

 

Woon jij al jaren in dezelfde woning, maar zijn nu je woonwensen veranderd? Verhuizen is met de krappe woningmarkt momenteel niet voor iedereen een optie. 

 

Zo kan het zijn dat er geen  geschikte woningen te koop staan in de regio waarin je zoekt. Of dat er wel woningen beschikbaar zijn, maar hiervoor veel meer wordt gevraagd dan je kunt betalen. 

 

Door je huidige woning te verbouwen kun je vaak ook je woning weer aan laten sluiten op je wensen. Er zijn diverse manieren om een grote verbouwing te financieren. Via Financer.com kan je bovendien eenvoudig financiering vergelijken. Hieronder lees je enkele tips.

 

Maak voor de verbouwing een begroting

 

Als je wil gaan verbouwen, is het allereerst nodig te weten hoeveel dit eigenlijk gaat kosten. Zet daarom eerst eens alle zaken op papier die je zou willen (laten) verbouwen. Ga je zelf verbouwen, zoek dan online of in winkels op hoe hoog de materiaalkosten zijn. Laat je de verbouwing uitvoeren door een aannemer of vakman? Vraag dan bij verschillende (minimaal drie) partijen een offerte op voor de werkzaamheden. Nu je weet hoeveel de verbouwing ongeveer zou gaan kosten kun je prioriteiten gaan stellen. Eventueel kun je bepaalde zaken die toch niet heel erg nodig zijn achterwege laten om te besparen op de verbouwing. Tijdens een verbouwing krijg je overigens vaak met onverwachte problemen of kosten te maken. Neem daarom altijd een post op voor onvoorziene uitgaven. Hanteer hierbij tien procent van de totale kosten.

 

Vergelijk mogelijke financieringsvormen

 

Nu je weet hoeveel de verbouwing ongeveer gaat kosten, kun je na gaan denken over de financiering ervan. Een verbouwing kan op drie manieren gefinancierd worden. Het hangt van je persoonlijke situatie af welke mogelijkheden je hebt en welke het meest aantrekkelijk financieel is.

 

Het gebruiken van eigen spaargeld is de goedkoopste optie. Spaargeld geeft momenteel geen tot weinig rente, en de verwachting is niet dat de spaarrente op korte termijn gaat stijgen. Een verbouwing kan bijvoorbeeld resulteren in een grotere woonoppervlakte, of een duurzamere woning. Je woning wordt daardoor meer waard, maar onthoud wel dat je het geïnvesteerde geld ‘vastzit’ in je woning.

 

Heb je niet voldoende spaargeld voor een grote verbouwing? Dan kun je mogelijk je huidige hypotheek ophogen of een extra hypotheek afsluiten. Hierbij komen overigens wel hoge afsluitkosten kijken. Daarnaast zijn de hypotheekregels de afgelopen jaren behoorlijk aangescherpt. Zo mag tegenwoordig bijvoorbeeld de hypotheek in de meeste gevallen niet hoger dan de woningwaarde zijn. Door de gestegen woningprijzen de afgelopen jaren kan het bovendien ook nog eens zo zijn dat je al je maximale hypotheekbedrag leent.

 

Beschik je niet over voldoende spaargeld, en kun je ook geen extra hypotheek nemen? Dan kun je vaak wel een persoonlijke lening afsluiten voor een verbouwing. Met een lening beschik je bovendien ook nog eens veel sneller over het geld dan bij het nemen van een extra hypotheek. Een groot voordeel is dat je de rente van een lening die je afsluit voor verbetering van een woning en aflost tijdens de looptijd, ook af kunt trekken bij de inkomstenbelasting. Vergelijk de rentes en voorwaarden van leningen goed, bijvoorbeeld op Financer.com.

 

Wil je zeker weten dat het geld dat je in je woning investeert ook echt rendement oplevert? Check dan goed welke verbouwingen je huis meer waard maken!

 

Controleer op mogelijke subsidies

Klimaatverandering en verbetering van het milieu krijgen tegenwoordig veel aandacht. De Nederlandse overheid stimuleert dan ook het verduurzamen van woning in ons land op diverse manieren. Ga je door de verbouwing van je woning minder elektra of gas verbruiken? Bijvoorbeeld door het laten plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of isolerend glas? Of kies je voor isolatie van de gevels of het dak? Dan krijg je mogelijk subsidie als tegemoetkoming in de kosten voor de verbouwing.