Met de verhuurhypotheek wordt een huis kopen om te verhuren voor meer mensen bereikbaar. Lees waar je op moet letten bij het financieren van een beleggingspand.

Een huis kopen om te verhuren aantrekkelijk

Wie een huis verhuurt ontvangt maandelijks inkomsten uit inkomsten uit huur. Daarnaast lift je met een beleggingspand mee op de ontwikkeling van de huizenprijs. Dit maakt een woning kopen om te verhuren aantrekkelijk. Zeker nu door de lage spaarrente het rendement op spaargeld nihil is. 

Een aantal geldverstrekkers springt in op deze trend en komen met een zogenoemde verhuurhypotheek. Daarmee kunt u een beleggingspand deels financieren met een hypotheek. Dit maakt een beleggingspand voor meer mensen toegankelijk. Bijkomend voordeel, je financiert nu tegen een historisch lage hypotheekrente.

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek zit net even anders in elkaar dan een reguliere hypotheek. Het belangrijkste verschil is dat je het onderpand mag verhuren. 

Met een verhuurhypotheek kun je niet het volledige beleggingspand financieren, maar 70% of 80% van de koopsom. Je hebt dus eigen geld nodig. Ook is het mogelijk om de overwaarde van je huidige hiervoor in te zitten.

De hypotheekrente van een verhuurhypotheek is hoger dan een reguliere hypotheek. Dit komt omdat geldverstrekkers een renteopslag rekenen. Hierdoor kan het interessant zijn om meer eigen geld in te leggen, of je huidige hypotheek te verhogen.

De verhuurhypotheek wordt getoetst op je inkomen. Daarbij mogen ook de huurinkomsten in het huurcontract worden meer genomen. De financieringsnormen zijn dus ruim te noemen. Heb je nog geen huurcontract, dan kan een taxateur de verwachte huurinkomsten opgeven.

Bij een verhuurhypotheek kunnen aanvullende eisen gesteld worden aan het beleggingspand. Daarbij moet je denken aan enkel voor verhuur in bepaalde steden en uitsluiting van vakantie- en recreatiewoning en kamerverhuur.

Een tweede woning wordt belast als belegging (box 3). De verhuurhypotheek mag daarop in mindering gebracht worden en ook de huurinkomsten worden niet meegenomen in box 3. Wel vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. 

Een laatste punt om op te letten is dat een woning verhuren rechten en plichten met zich meebrengt. Zo kan bijvoorbeeld de maandelijkse huur niet altijd zelf bepaald worden. Verdiep je hier goed in voordat u een huis koopt om te verhuren.