Nu de temperatuur al vroeg in het jaar stijgt, neemt de kans op wespen steeds verder toe. In het voorjaar zullen de eerste wespen beginnen aan de bouw van hun wespennest. Dit wespennest wordt gedurende het jaar steeds groter. Mede door het toenemende aantal werksters in het nest. Om te voorkomen dat je tijdens de zomer overlast ondervindt van het nest, is het raadzaam deze al in een vroeg stadium te laten verwijderen. Zelf een wespennest verwijderen is onverstandig! Denk bijvoorbeeld aan het risico wat je loopt, als de wespen agressief worden je steken. 

Pas op met een allergie voor wespensteken 

Veel Nederlanders zijn allergisch voor een wespensteek. Dit betekent dat zij te maken krijgen met een ernstige zwelling, op het moment dat zij gestoken worden. Helaas is een wespensteek nooit volledig uit te sluiten. Zelfs wanneer je rustig blijft, kan een wesp zich in het nauw gedreven voelen. Mocht je gestoken worden, dan is het belangrijk om het gif zo snel mogelijk uit de wond te zuigen. Hier zijn speciale pompjes voor. Ook hebben mensen met een allergie vaak pillen om een verdere zwelling te voorkomen. 

Maak je eigen wespenvanger voor in de tuin 

Wanneer je enkele wespen in de tuin hebt, kan een ongediertebestrijder niet altijd hulp bieden. Een ongediertebestrijder wordt immers voornamelijk ingeschakeld om een volledig nest te verwijderen. Om de overlast van de aanwezige wespen in de tuin te minimaliseren, is het slim om zelf een wespenvanger te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een lege plastic fles. Knip de bovenzijde van de fles, net boven het punt waar de hals smaller wordt. Steek dit deel vervolgens op z’n knop in het overgebleven stuk van de fles en voorzie deze van een klein laagje siroop. Een wesp kan nu wel in de fles, maar zal hier in geen geval uit weten te komen. 

Schakel een ongedierteprofessional in voor hulp 

Breidt het aantal wespen zich steeds verder uit? Mogelijk is er sprake van een wespennest. Wespen bouwen hun nest in een holle boom, in een struik en bijvoorbeeld tussen twee muren. Zoals eerder beschreven werd, is het verwijderen van een wespennest geen eenvoudige klus. Schakel een ongedierteprofessional in, om deze klus uit te laten voeren. Zo ben je ervan verzekerd, dat je de komende periode niet langer last zal hebben van de geel met zwarte beestjes. Een wespennest na de zomer laten zitten is onverstandig. De jonge koningin blijft in leven en zal een nieuw jaar beginnen aan de bouw van een nieuw nest.