Wie niet wil trouwen kan een geregistreerd partnerschap aangaan om de juridische en financiële zaken goed geregeld te hebben. Een samenlevingscontract is ook een mogelijkheid. Wat zijn de verschillen? 

Met een geregistreerd partnerschap is een koophuis van jullie samen en daarmee ook de hypotheek. Dat kun je anders organiseren door de partnerschapsvoorwaarden te wijzigen. 

Je bent elkaars erfgenaam zodat datzelfde huis, als een van beiden komt te overlijden, op naam van de langstlevende komt te staan. Dat kan anders, maar dat moet geregeld worden met een testament. Ook heb je recht op nabestaandenpensioen bij overlijden. 

Als de relatie eindigt kan je een geregistreerd partnerschap ontbinden via een notaris of advocaat. Je bent elkaar wel partneralimentatie verplicht. En bij een geschil moet er alsnog een rechter aan te pas komen (evenals bij minderjarige kinderen). 

Geregistreerd partnerschap kosten liggen tussen de vijfhonderd en tweeduizend euro, afhankelijk van de tarieven van de notaris en de eventuele aanvullingen of wijzigingen die je in het contract wil aanbrengen. 

Samenlevingscontract kent minder juridische gevolgen

De kosten voor een samenlevingscontract zijn minimaal driehonderd euro. Dan heb je nog geen testament. 

Met een samenlevingscontract blijven de eigendommen het vermogen van voor de overeenkomst gescheiden. Als je samen eigenaar van een koophuis wilt zijn, moet je het specifiek op beider naam zetten. Dat gaat niet automatisch. 

Je bent ook niet automatisch erfgenaam van elkaar, dat moet je op schrift laten stellen. Mocht een van beiden overlijden dan gaan de spullen dus niet als vanzelf naar de andere partner. Sterker nog: de familie kan er aanspraak op doen. 

Een samenlevingscontract kan eenvoudig ontbonden worden door een aangetekende brief aan elkaar te sturen. Zelfs een notaris hoeft er niet aan te pas te komen. 

Noodzakelijk voor het kopen van een huis

Voor welke vorm je kiest is heel persoonlijk. Weet in ieder geval dat voor het kopen van een huis een bezegeling nodig is in de vorm van een contract. Doe dat altijd bij een notaris zodat het daadwerkelijk de waarde heeft die een hypotheekverstrekker wenst. 

Daarnaast betekent een kinderwens dat een stevige financiële en juridische basis onder de relatie geen overbodige luxe is. Dat geeft direct duidelijkheid en rechten en plichten voor beiden, zeker als ouders.