Light Emitting Diode, dat is de Engelse betekenis van LED. In het Nederlands zou je kunnen zeggen Licht Emitterende Diode, maar ik houd het liever bij het Engels, want licht uitzendende diode is mij nog te onduidelijk. De diode zet elektriciteit, energie om in licht. De diode straalt als er stroom doorheen gaat licht uit. Door de technologische vooruitgang is de lichtopbrengst steeds groter geworden, waardoor je er nu in je hele huis van kunt genieten.

Het negatieve beeld dat je van led verlichting had door het gebruik ervan in ziekenhuizen en klinieken is gelukkig verdwenen en nu kun je een heerlijk warm en dimbaar licht in je woonkamer of je keuken ervaren. De handige en energiezuinige led inbouwspots zie je steeds meer gebuikt worden in woningen, kantoren en winkels. De heldere maar tegelijkertijd warme kleuren zijn een aanwinst in ieder interieur.

Besparing

Elektriciteit en de energie die daarbij vrijkomt, wordt omgezet in licht. Bij dit proces komt geen of nauwelijks hitte vrij. Dit komt omdat zo goed als alle energie wordt omgezet in licht, voor warmte blijft er niet veel energie over. Daardoor kun je eenvoudig zeggen dat led inbouwspots veilig zijn en dat ze een hele lange levensduur hebben. De kleur van het uitgestraalde licht wordt door de materialen bepaald die gebruikt zijn bij de vervaardiging van de led chip. Dimbare led inbouwspotjes zorgen ervoor dat je het interieur precies zo kunt verlichten als jij wil.

 

Voordelen led verlichting

Er gaat bij led verlichting geen energie verloren aan starten en opwarmen. Omdat deze soort verlichting zo efficiënt  met energie omgaat, heeft led verlichting veel minder energie nodig dan traditionele verlichting zoals spaarlampen en halogeenlampen. En toch produceren ze evenveel of meer licht. Een ander voordeel is de lange levensduur van tot wel 50.000 uur. Vijftig keer zo lang dan een ouderwetse gloeilamp! Led verlichting kun je van wit licht en warm wit licht tot alle mogelijke kleuren van het spectrum krijgen. Door rood, groen en blauw te mengen kun je dit creëren. Dit rood, groen en blauw is afhankelijk van het materiaal waar de led chip mee is gemaakt. Slim gebruik maken van deze primaire kleuren zorgt ervoor dat alle kleuren van het spectrum kunnen worden samengesteld.