Wanneer je in je woning extra sfeer wilt creëren, kan dat natuurlijk op tal van manieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de muren een opvallende kleur te geven. Of je koop een excentrieke, gezellige loungebank. Een van de beste manieren om een sfeer verhogend element in het interieur toe te voegen, is echter een haard aanschaffen. Dat kan een open haard zijn of een losstaande houthaard, maar natuurlijk ook een ingebouwde elektrische haard of een gashaard. Wat is zo sfeervol aan een haard in huis en welke voordelen heeft een stijlvolle huishaard kopen? 

Warmte & gezelligheid in één


Een open haard of houtkachel in huis neerzetten, zorgt voor een hoop extra warmte en gezelligheid. Zowel letterlijk als figuurlijk! Natuurlijk is het primaire doel van een haard om het op ongure en ijskoude dagen snel warm te krijgen in je huis. Een houthaard of een elektrische haard zijn hiervoor ideaal geschikt. Maar een open haard zorgt naast warmte ook voor een warmere sfeer en gezelligheid. Er is niks fijners dan ’s avonds met je geliefde of met je kinderen voor de open haard te zitten en lekker te genieten van de flikkerende vlammen. Het vlammenspel maakt je rustig, helpt je te ontspannen en roept tegelijkertijd ook een intieme en relaxte sfeer op. Zeker als je er een lekker wit of rood wijntje bij pakt en eventueel een spannend of humoristisch boek.

Besparen op de energierekening 


Naast sfeer en warmte is de energiebesparing die je met een efficiënte haard kunt bereiken, een interessant voordeel van de aankoop van een sfeerhaard. 

Wie regelmatig kiest voor het aanzetten van de open haard, verbruikt een stuk minder energie. Natuurlijk is de hoogte van de energiebesparing die de haard oplevert, afhankelijk van het type haard of kachel dat je in huis hebt. Zo zijn houtkachels en elektrische haarden relatief energiezuinig. Maar uit welke soorten haarden kun je eigenlijk allemaal kiezen als je op zoek bent naar meer sfeer en charme in huis? 

Houthaarden

De meest bekende soort haarden zijn houthaarden. Hiervan bestaan verschillende uitvoeringen, zoals losstaande houtkachels, ingebouwde open haarden voor houtstook en pellet kachels. Onder de soorten haarden die er zijn, is een houthaard de meest sfeervolle variant. Het mooie is dat je altijd een unieke vlammenshow krijgt. Daarbij is het leuk en nostalgisch om het vuur van een houthaard aan te steken en op te stoken. Prettig is verder dat houthaarden de woning erg snel en efficiënt verwarmen. Ten slotte is een van de nadelen van dit type haard dat er in en rond huis sprake kan zijn van rookontwikkeling. Zorg dus voor een veilige en goede rookgasafvoer als je een houthaard wilt aanschaffen. 

Elektrische haarden


Populair zijn, naast houten haarden en pellet kachels, de zogeheten elektrische haarden. Interessant aan dit type haard is het efficiënte energieverbruik van elektrische kwaliteitshaarden. Ze zijn verder in staat om het interieur snel op te warmen. En de vlammen die je te zien krijgt zijn misschien wel niet echt, maar zien er wel levensecht en sfeervol uit. Fijn aan de aankoop van een elektrische haard is verder dat je veel keuze hebt aan soorten en modellen elektrische haarden. 

Gashaarden

Ga je liever voor een super de luxe gashaard ? Ook dat kan natuurlijk! Gashaarden hebben als grote voordeel dat ze eenvoudig en gemakkelijk te bedienen zijn en relatief energiezuinig zijn. Het vuur in de haarden oogt realistisch. Prettig is dat je zelf niet aan de slag hoeft met hardhout en aanmaakblokjes. Een groot minpunt van gashaarden is echter de prijs: gashaarden zijn namelijk relatief duur. Een pluspunt is daarentegen wel dat je veel keuze hebt aan typen en stijlen gashaarden.