Lijkt het jou ook heerlijk om een fleurige tuin te hebben met verschillende bloemen en planten, waarbij je niet al te veel tijd kwijt bent aan het onderhoud? Dan is een tuin met border een aanrader. Je hebt namelijk minder last van onkruid, wanneer je je bloemen en planten slim combineert en dichtbij elkaar plant. In deze blog vertellen we je meer over het aanleggen van een border.

vlinder

Border aanleggen? Handige tips!

  1. Combineer je bloemen en planten met elkaar

De ene plant is op zijn mooist in de herfst, de andere bloem bloeit in de lente. Verspreid verschillende bloemen en planten over je border op zo’n manier dat het geheel er het hele jaar door mooi uitziet.

  1. Zon, halfzon of halfschaduw?

Welke bloemen en planten je het beste kunt kiezen, hangt af van de locatie van je bordertuin. Is er sprake van veel zon, halfzon of halfschaduw? Welke bloemen en planten het meest geschikt zijn voor jouw situatie, wordt vaak aangegeven op het label.

  1. Maak een geheel van je tuin

De ene bloem groeit laag bij de grond, terwijl een andere plant zo een meter hoog wordt. Plaats de lagere planten aan de voorkant van je tuin en het hogere groen aan de achterkant voor een mooi geheel.

  1. Ondersteuning voor je bloemen en planten

Het weer in Nederland kan best onstuimig zijn. Voorkom dat jouw mooie bloemen en planten omwaaien of afbreken door een plantensteun te gebruiken.

Makkelijke én mooie bloemen en planten

Wat een overdaad dat er zo veel bloemen en planten zijn waarmee jij je tuin kunt sieren. Eigenlijk te veel om te noemen in deze blog. Toch gaan we er een aantal voor je bij langs, die makkelijk én mooi zijn in jouw tuin. Ten eerste: bloembollen! Die mogen natuurlijk niet ontbreken. Ze bloeien al vanaf januari, wanneer je ze in de herfst plant. Een andere mooie plant die in het vroege voorjaar bloeit is de kerstroos. Ridderspoor en duizendblad zijn ook populaire planten die goed combineren met ander groen.

Wil je je tuin wat meer ‘body’ geven? Dat doe je met heesters. Een vlinderstruik is ook een aanrader. Deze ruikt niet alleen erg lekker, maar trekt ook – zoals de naam al suggereert – verschillende vrolijk fladderende vlinders aan. Last but not least; de roos kan natuurlijk niet ontbreken in jouw tuin. Wat dacht je van de feestelijk gekleurde klaproos?

Een speciaal samengesteld borderpakket

Het kan best lastig zijn om zelf een bordertuin te creëren met verschillende bloemen en planten. Je moet nadenken over de opbouw, de bloeiperiodes van de planten en de diverse kleuren. Wil je zeker weten dat je goed zit? Dan is een kant en klaar borderpakket een aanrader. Er zijn pakketten voor een zonnige of juist minder zonnige tuin en voor specifieke grondsoorten, zoals klei- of zandgrond. 

schoppLast but not least: de borderrand

Een bordertuin is geen bordertuin zonder borderrand. Kies voor een borderrand gemaakt van duurzaam materiaal, zoals (verzinkt) staal. Deze is sterk maar ook dun, waardoor je hem makkelijk kunt ombuigen of er een hoek mee kunt maken. Ga je de borderrand plaatsen? Graaf dan eerst een sleuf van ongeveer 13 cm diep. Nadat je de pinnen van de borderrand in de grond hebt geslagen, kun je de sleuf opvullen met grind of grond.