Circulair bouwen, natuurlijk afbreekbare producten en CO2 neutraal bouwen, het zijn allemaal initiatieven om de bouw te verduurzamen. Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijke kwestie en wordt steeds vaker meegenomen in beslissingen die gemaakt moeten worden als er bijvoorbeeld een nieuw huis gebouwd wordt. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar duurzame bouwmaterialen die bijdragen aan een verminderde impact op het milieu en tegelijkertijd zorgen voor een langdurige en betrouwbare bouwstructuur. Welke materialen zijn het meest duurzaam?

Op één: staal
Een van de materialen die vaak worden overwogen, is staal. Staal is een duurzaam en recyclebaar materiaal, wat betekent dat het kan worden gerecycled en hergebruikt zonder zijn kwaliteit te verliezen. Dit maakt staal een uitstekende keuze voor de bouwsector, omdat het kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals gebouwen, bruggen en andere constructies. Een lasapparaat kopen dat duurzaam omgaat met energie en goed is voor het bewerken van staal is hierbij aan te raden. 

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de duurzaamheid van staal is het feit dat het materiaal een hoge sterkte-gewichtsverhouding heeft. Dit betekent dat staal zeer sterk is, maar toch relatief licht, waardoor het gemakkelijker te transporteren is en minder materiaal nodig heeft om een bouwproject te voltooien. Dit resulteert in een verminderde behoefte aan niet-hernieuwbare bronnen en een vermindering van de ecologische voetafdruk.

Een ander voordeel van staal is dat het een hoge weerstand heeft tegen corrosie. Hierdoor kan staal voor een lange tijd worden gebruikt zonder dat het snel verslijt. Dit resulteert in minder onderhoudskosten en minder afval, wat bijdraagt aan een duurzamer gebruik van materialen in de bouwsector.

Andere materialen
Naast staal zijn er nog andere milieuvriendelijke bouwmaterialen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere hout, baksteen en beton. Elk van deze materialen heeft zijn eigen specifieke voordelen en beperkingen. Hout is bijvoorbeeld een hernieuwbaar materiaal dat veel wordt gebruikt in duurzame bouwprojecten vanwege de mogelijkheid om CO2 op te slaan. Wel moet hierbij rekening worden gehouden met de productie van het hout. Duurzame kap is een vereiste, anders doet het gebruik meer kwaad dan goed. Baksteen is een ander duurzaam materiaal dat gemakkelijk kan worden gerecycled. Beton heeft een lange levensduur en kan ook worden gerecycled.

In de metaalsector wordt ook gewerkt aan duurzame oplossingen. Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, wordt de productie van staal verduurzaamd. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe productieprocessen die minder energie-intensief zijn en minder CO2 uitstoten. Nieuwe lasapparaten helpen hier ook bij, zoals het Kemppi lasapparaat. Door te kiezen voor duurzame en recyclebare materialen kan de metaalsector bijdragen aan een duurzamere toekomst van de bouwsector.