Als beginnende hovenier ken je nog niet alle kneepjes van het vak. Hierdoor zul je in je beginjaren waarschijnlijk veel fouten maken. Iedereen maakt gelukkig fouten en van die fouten leer je. Om je zo min mogelijk fouten te laten maken geven we je een aantal simpele tips hoe je als beginnende hovenier een groene tuin aan kan leggen. We maken het niet te ingewikkeld met bijvoorbeeld een uitleg over hoe je graszaad aan moet leggen. Als je wel wilt weten hoe dit moet kun beter even verder zoeken.

Niet teveel hooi op je vork

Bijna elke beginnende hovenier wil van alles leren en veel zelf doen. Leergierig zijn is goed, maar als je te overmoedig bent kunnen je eerste jaren als hovenier vrij lastig zijn. Het is niet erg om klein te beginnen. Bijt je vast op één onderwerp binnen het tuinieren en als je dat niet leuk vindt kun je verder zoeken waar je krachten liggen. Hierdoor houdt je het tuinieren leuk en voorkom je allerlei tegenslagen/problemen die zich opstapelen.

Tuinontwerp en gemakkelijke planten

Als je een tuinontwerp maakt, weet je precies welke planten je gebruikt en welke vaardigheden je nodig hebt om het tuinontwerp te realiseren. Het is verstandig om als beginnende hovenier gemakkelijke planten te plaatsen. Denk hierbij aan de skimmia en de buxus of ilex. De skimmia is een plan die wintergroen en winterbloeiend is. Je kunt het hele jaar door genieten van deze plant en je hoeft hem niet te snoeien. Een buxus of ilex zijn planten die je wel moet snoeien, maar die voor de rest ook weinig onderhoud nodig hebben. 2 keer per jaar snoeien is voor deze planten voldoende.
 

Heb je last van de buxusmot? De buxusmot bestrijden kan vrij lastig zijn. Dit is een insect die je buxus leeg eet. Je kunt ervoor kiezen om de buxusmot op een milieuvriendelijke manier te bestrijden of je vervangt je buxus door een plant genaamd ilex. Deze plant is identiek aan de buxus, alleen hier komt de mot niet op af.

De juiste grond en eetbare planten

Voordat je begint met het aanleggen van planten, is het slim om de juiste grond te hebben. Er zijn planten die meer kalkrijke grond nodig hebben zoals de lavendel, planten die het liefst in zandgrond staan bijvoorbeeld de cactus en ga zo maar door. Check dus van tevoren welke grond je planten nodig hebben. Bij de meeste planten is tuinaarde al voldoende. Hierin zit mest waardoor je tuinplanten nog sneller groeien.