Een traplift is een uitkomst als traplopen niet meer lukt of moeizamer wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden afhankelijk van de situatie in de woning. Regel is dat voor elke trap een stoellift gemonteerd kan worden.
Montage

Een stoel gemonteerd op een rail die met behulp van een motorunit je naar boven of beneden brengt. De trap blijft zonder lift bruikbaar omdat de rail van de traplift vrij smal is. Het voordeel is dat deze voorziening ervoor zorgt dat iemand zelfstandig kan blijven wonen. Het liftsysteem is langs de trapwand relatief snel te plaatsen. Een traplift kan op rechte trappen, trappen met bocht en zelfs op een spiltrap gemonteerd worden.

Liftstoelen

Er zijn eenvoudige liftstoelen en stoelen die je min of meer kunt afstemmen op het interieur. De klassieke versie heeft een hoger comfort en heeft een stijlvoller uiterlijk. De slimme stoel heeft naast meer comfort, functies zoals een draaimogelijkheid van de stoel en voetenplank. Ook is er een zit-sta model. Dit model is zowel zittend als staand te gebruiken.
Investering
Een traplift betekent een investering. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden afhankelijk van de noodzaak van plaatsing van de traplift en afhankelijk van het inkomen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning biedt een mogelijkheid. Deze wet wordt uitgevoerd door de gemeente.

Huren

Naast kopen is een traplift huren ook een mogelijkheid. Bij huren worden wel de plaatsingskosten in rekening gebracht. Huren is niet interessant als de behoefte aan ondersteuning blijvend is. Voor een tijdelijke oplossing is het een prima optie. Naast nieuwe trapliften zijn er ook gebruikte trapliften te koop. Het betreft dan exemplaren die volledig zijn gereviseerd en op veiligheid zijn gecontroleerd.
Een traplift is een duurzaam artikel. Met het juiste onderhoud gaat de stoellift jaren mee. Het geeft de bewoner comfort en veiligheid. En de zekerheid dat de woning geschikt is om te bewonen ondanks de beperking.