Nu we door de coronacrisis veel meer thuis zitten dan normaal ervaren steeds meer Nederlanders hoe fijn het kan zijn om een huisdier rond te hebben lopen. Een huisdier zorgt immers altijd voor gezelligheid. Niet zo gek dus dat dierenasielen steeds meer mensen verwelkomen die graag een huisdier willen adopteren. Vooral katten zijn de laatste maanden erg populair. Honden vragen immers veel meer tijd, terwijl katten prima een dag alleen thuis kunnen zitten als we straks weer gewoon aan het werk kunnen. Misschien denk je er zelf ook over om een kat te nemen. In dit geval is het verstandig om je eerst te verdiepen in wat een kat eigenlijk allemaal nodig heeft. Hieronder lees je alvast wat er nodig is om een huis katvriendelijk te maken.

Buitenruimte

Ideaal gezien heb je een buitenruimte waar je kat zorgeloos kan rondstruinen, in de zon kan liggen en kan spelen. De kans is echter groot dat er een drukke weg in de buurt ligt, er veel spelende kinderen in je buurt zijn of dat er honden rondlopen. Buiten zijn is voor katten niet geheel ongevaarlijk en indien de buitenruimte niet veilig is is het verstandiger om de kat binnenshuis te laten.

Een gezonde leefomgeving voor je kat

Gelukkig gedijen katten ook prima binnen, mits de woning van tevoren katvriendelijk gemaakt is. Katvriendelijk wil zeggen dat er in huis voldoende gezonde geestelijke en lichamelijke prikkels zijn voor de kat. Daarnaast moet er in de ruimte een veilig onderkomen gecreëerd worden waar de kat rustig kan eten en slapen en moet er een kattenbak zijn waar hij zijn behoefte kan doen.

Krabpalen en speeltjes

Er zijn verschillende kattenspeeltjes op de markt die ervoor zorgen dat je kat binnenshuis voldoende prikkels ervaart om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven. Daarnaast is het ook nodig om krabpalen in je woning te plaatsen. Katten hebben van de nature de behoefte om veel te krabben. Zo markeren ze hun territorium en houden ze hun nageltjes scherp. Krabpalen of krabplankjes zijn dus uiterst noodzakelijk als je een kat in huis neemt. Bij gebrek aan een krabpaal zal je kat namelijk zonder schroom zijn nagels zetten in je eettafel, je mooie houten vloer of je designbank. Gelukkig is er een ruim assortiment aan krabpalen verkrijgbaar. Van ruimtebesparende krabpalen tot heuse kattenvilla’s.

Het katvriendelijk maken van je woning is dus niet moeilijk. Investeer in wat krabpalen, speeltjes, een mandje, kattenbak en gezonde voeding en voor je het weet ben je er klaar voor om je nieuwe maatje te verwelkomen!