Je hebt er zin in: lekker verhuizen naar een groter huis, een mooiere leefomgeving of eindelijk je eerste eigen plekje. Maar o, wat valt het veel mensen tegen als de verhuizing dan ook echt daar is. En dan hebben we het nog niet eens over het opknappen van je nieuwe stek of het kopen van nieuwe spulletjes. Puur de verhuizing alleen zorgt al voor stress. Want wat is er veel om aan te moeten denken!

Verhuisdag regelen

Wie gaat de verhuizing doen: jijzelf of laat je het doen? Besteed je het uit, zorg dan dat je vroeg genoeg dit regelt zodat je ook echt op de dag zelf kunt verhuizen. Ga je gewoon zelf alles verhuizen, bedenk dan hoe. Heb je zelf transportmiddelen of moet je nog een aanhanger of een vrachtwagen/bestelbusje huren of lenen? Denk in deze gevallen ook aan andere zaken, zoals verhuisdozen, verhuisdekens, spanbanden of andere materialen om spullen vast te zetten en natuurlijk ook mankracht!

Veel zaken even regelen!

Naast deze vervoersproblemen moet je ook denken aan al die, meer administratieve, wijzigingen die je moet doorvoeren. Zoals:

  • Het nieuwe adres doorgeven aan familie/vrienden, maar ook aan andere instanties
  • Verhuizing doorgeven aan de gemeente. Inschrijven bij je nieuwe gemeente. Omdat niet iedere gemeente hetzelfde werkt kan er verschillen zijn in wat je zelf moet doorgeven en wat automatisch via de gemeente gebeurt. Vraag dit dus na!
  • Denk aan wijzigingen bij verzekeringen
  • Denk aan de wijzigingen voor je fiscale zaken
  • Indien nodig een nieuwe huisarts, tandarts en andere medici vinden
  • Nieuwe contracten afsluiten voor gas, water, licht en internet e.d.
  • Eventueel een nieuwe school voor de kinderen regelen

Maak een checklist

Het maken van een checklist is wel handig. Zorg dat de lijst op een handige plek ligt zodat je er direct op kunt invullen als er iets je te binnen schiet. Is je lijst aardig compleet (denk je) probeer dan een nieuwe lijst te maken in volgorde van tijdsplanning, zodat je zeker weet dat je alles op tijd hebt geregeld. Dit gewoon noteren geeft direct meer rust in je hoofd! Denk hierbij dan ook aan wat je allemaal nieuw moet kopen, wat er verbouwd moet gaan worden en bijvoorbeeld wanneer je vrij wilt hebben. Laat je een verhuizer het werk doen, informeer dan goed waar zij voor zorgen en wat jij zelf moet regelen!