Wat maakt jouw huis zo fijn? Zijn dat de vriendelijke buren, de centrale locatie of het mooie huis zelf? Dan wil je natuurlijk maar wat graag in je eigen huis blijven wonen. Ook als je in een huis met meerdere verdiepingen woont en moeite hebt met traplopen. Om toch een fijne en toegankelijke woning te houden, is een traplift een slimme oplossing. Maar mag je zomaar, zonder overleg, iets aanpassen in een huurhuis. Zoals het laten plaatsen van een traplift?

Het antwoord op die vraag is simpel. Is de aanpassing die je wilt doen een ‘roerende’ aanpassing? Oftewel een aanpassing die niet vastzit aan het huis. Dan mag je dit zelf aanpassen. Denk hierbij aan het vervangen van een losstaande koelkast of een lamp. Maar wil je iets aanpassen dat wel vastzit aan het huis? Dan hebben we het over een ‘onroerende’ aanpassing, zoals een aanbouw aan de woonkamer of een traplift. In dat geval heb je eerst toestemming nodig van de verhuurder.

Met toestemming

Een traplift wordt meestal met schroeven aan de trap bevestigd. Dit is dus een onroerende aanpassing en mag je niet zomaar doorvoeren. Je moet de verhuurder schriftelijk (per post of e-mail) om toestemming vragen voordat je de traplift laat plaatsen. De verhuurder mag jouw verzoek alleen weigeren als de woning door de aanpassing in waarde daalt of lastiger te verhuren wordt. Stel dat je een muur weg wilt halen om van 2 slaapkamers 1 kamer te maken, dan kan het huis minder interessant zijn voor andere huurders. De verhuurder mag daarom jouw verzoek afwijzen.

In de meeste gevallen verandert een traplift de waarde of verhuurbaarheid van het huis niet. Als jouw huurcontract stopt, kan de verhuurder de traplift namelijk snel en makkelijk laten verwijderen. Er zijn dan geen gevolgen voor de verhuurbaarheid van de woning. Wanneer de verhuurder de traplift heeft goedgekeurd, ben je niet verplicht om de traplift zelf te (laten) verwijderen als je verhuist. Soms is het wel interessant om de traplift zelf te laten verwijderen, je kunt de traplift namelijk vaak verkopen aan de leverancier.

Zonder toestemming

Dit geldt alleen als jij zelf een traplift aanschaft. Het maakt dan niet uit of het een nieuwe of tweedehands traplift is of dat je een traplift huurt. Maar als je een traplift via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) krijgt, hoef je geen toestemming te vragen aan de verhuurder. Je moet de verhuurder wel informeren over de aanpassing.

Ook nu, hoef je de traplift niet te laten verwijderen of te betalen voor de verwijderingskosten wanneer je verhuist. Wel moet je de gemeente laten weten dat je de traplift niet meer gebruikt. De traplift blijft namelijk eigendom van de gemeente. Zij kan de lift dan opnieuw inzetten voor iemand die hem nodig heeft.