De afgelopen jaren is het aantal bedrijven aan huis fors gestegen. De pandemie zal deze stijging waarschijnlijk vergroten. Thuiswerken is met name mogelijk gemaakt door de opkomst van het internet, terwijl ook de snel voortschrijdende technologie hiervoor heeft gezorgd. Of je nu sieraden maakt, websites ontwerpt of muzieklessen geeft, het succesvol starten van een bedrijf aan huis is gebruikelijk en heeft verschillende voordelen, zoals je hieronder kunt lezen. Start je als zzp’er een thuisbedrijf? Een zzp aansprakelijkheidsverzekering vergelijken is dan echt een aanrader! 

 

Weinig risico

Ripple stijgen of niet? Deze vraag alleen al toont aan dat het risicovol is om te investeren in crypto, je weet immers nooit wat er gebeurt. Alhoewel je de Ethereum koers crypto ietwat kunt voorspellen, biedt het nooit garantie. Bij het starten van een bedrijf aan huis loop je dan ook veel minder risico, onder meer op financieel gebied. Zo zullen je overheadkosten minimaal zijn, waarschijnlijk heb je immers al een computer, telefoon en andere benodigdheden in je woning liggen. Bovendien hoef je geen kantoorruimte te huren, waardoor je opnieuw weinig financieel risico loopt als je vanuit huis werkt aan je bedrijf.

 

De baas

Een extraatje dat discipline en zelfbeheersing vereist, het starten van een bedrijf geeft je flexibiliteit van inkomen, uren, collega’s en waar in huis je werkt. De baas zijn betekent echter lijden als het bedrijf lijdt en lange uren maken om het financiële succes van het bedrijf te verzekeren. Maar de flexibiliteit is niet te evenaren en een element dat de eigenaren van bedrijven aan huis koesteren. Als je kinderen hebt, kun je meer tijd met het gezin doorbrengen terwijl je de kost verdient door middel van de thuisonderneming die je hebt opgericht. Overigens kan dit soms ook nadelig zijn vanwege de afleidingen.

 

Geen woon-werkverkeer

Het meest voor de hand liggende voordeel van een bedrijf aan huis is het ontbreken van woon-werkverkeer, wat een enorme hoeveelheid tijd bespaart en de noodzaak elimineert om geld uit te geven aan buskaartjes of autokosten. Voor veel bedrijfseigenaren die aan huis werken, bestaat hun woon-werkverkeer uit gewoon een trap aflopen, tenzij je toch veel moet reizen om klanten te bezoeken. Alsnog zul je dit naar alle waarschijnlijkheid minder vaak hoeven te doen dan het reizen naar een kantoor of bedrijfspand als je in dienst werkt voor een onderneming. Zo kun je dus kosten besparen, maar het scheelt je natuurlijk ook zeker tijd. 

 

Minder stress

Het starten van een bedrijf aan huis zal soms stressvol zijn, maar het zal op je eigen voorwaarden en een ander soort stress zijn. Veel stress op de werkplek komt voort uit het streven de verwachtingen van de managers te overtreffen en goed met anderen samen te werken. Maar met je bedrijf aan huis kun je je concentreren op de gezonde vorm van stress: hard werken om doelen te bereiken en de kost verdienen zonder te voldoen aan de wensen van je werkgever. Veel mensen die een eigen thuisonderneming hebben gestart, vinden dit erg fijn.