De zomer van 2021 stelde in Nederland weinig voor. De zon brak maar een paar dagen echt goed door, voor de rest viel het weer zwaar tegen. Sommige mensen waren hier blij mee, bijvoorbeeld de boeren, maar anderen vonden het verschrikkelijk en misten de warmte. Toch kan het maar zo dat het zonnetje volgend jaar ons wel de hele zomer teistert. Je moet je hierop dan ook goed voorbereiden, bijvoorbeeld door een mobiele airco aan te schaffen. In dit artikel leggen we je uit waarom je dit beslist zou moeten doen. 

 

Sommige kamers hebben gewoon meer koeling nodig, met name in de zomer. Dit is een vrij veel voorkomende reden om een draagbare airconditioner aan te schaffen. Centrale airconditioning is voor velen de favoriete koelmethode, maar garandeert niet altijd een gelijkmatig verdeelde koeling in een huis. Ook wordt dit in Nederland nog altijd weinig gebruikt. Kamers met grote ramen en ruimtes met apparaten die warmte afgeven, hebben extra koude lucht nodig en zo zijn er nog meer voorbeelden.

 

Velen kiezen ervoor om de thermostaat gewoon lager te zetten om de lucht binnen te houden, in de hoop dat de koudere delen van het huis hun koude lucht naar de rest van het huis zullen verspreiden. Maar dit drijft je energierekening op en resulteert ook in een onsamenhangend klimaat binnen. Deze inconsistente temperaturen kunnen ertoe leiden dat verschillende leden van je huishouden zich ongemakkelijk voelen. Een persoon kan ijskoud zijn in de woonkamer, terwijl iemand anders nog steeds in de keuken staat of in een achterkamer of kantoorruimte. 

 

Je kunt een mobiele airco met slang op strategische manieren gebruiken in huis om de lokale temperatuur laag te houden zonder dat het centrale luchtsysteem voortdurend hoeft te draaien, wat resulteert in lagere elektriciteitsrekeningen en een constant klimaat in het hele huis. Zo wint iedereen! Dit is dan ook direct het grote voordeel van een draagbare airconditioning in je woning. Maar, het is bovendien tevens handig als je veel last hebt van vocht in je huis.

 

Vochtigheid kan meer zijn dan alleen een ergernis in je huis. Hoewel het muffe, klamme gevoel zeker ongewenst is, kan een te hoge luchtvochtigheid leiden tot een aantal problemen die je kunnen besluipen voordat je het weet. Allergenen zijn een van de dingen die veel erger kunnen worden gemaakt met te veel vochtigheid in je huis. Huisstofmijten en schimmelsporen kunnen toenemen als er meer vocht aanwezig is, wat grote schade aanricht aan je allergieën en veel ongemak veroorzaakt.

 

Er is ook het probleem van schimmelgroei in bepaalde gebieden, en zelfs aan de binnenkant van muren. Het probleem kan catastrofaal zijn voordat je het doorhebt. Mobiele airconditioners fungeren als luchtontvochtigers, simpelweg op basis van de manier waarop ze een kamer koelen. Een deel van de koelprocescyclus die deze units doorlopen, omvat het verwijderen van het vocht uit de lucht terwijl deze wordt gekoeld. Dit resulteert in minder luchtvochtigheid en een koelere ruimte, waar je dus voor kunt zorgen met een mobiele airco raamafdichting.