Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer dan heb je ondertussen veel opties. Zo zou je kunnen kiezen voor een gietvloer, wat momenteel erg trendy is. Hiervoor moet wel je oude vloer eruit gesloopt worden. Als je hier geen zin in hebt dan kun je beter kiezen voor een vloercoating, wat een toplaag is die over je huidige vloer geplaatst wordt. Het is dan wel belangrijk dat je ondervloer nog in een goede staat is. Als dit het geval is dan kun je voor nog meer opties kiezen. Hierbij is het onder andere mogelijk om te kiezen voor een afwerking genaamd beton cire. Dit bestaat uit een mix van zowel cement als stucwerk, waar het eigenlijk een moderne variant van is. Beton cire komt uit Frankrijk, maar kan tegenwoordig natuurlijk ook aangebracht worden in ons land. Vanwege de strakke en moderne look van beton cire is het tegenwoordig extreem populair, maar wat voor voor- en nadelen heeft dit type afwerking precies?

 

Wat zijn de voordelen van beton cire?

Zoals net al genoemd is, is beton cire vooral vanwege de mooie look zo populair geworden in ons land. Toch heeft deze afwerking nog wel wat meer voordelen, die ook zeker praktisch zijn. Deze mix van cement en stucwerk is bijvoorbeeld goed bestand tegen zowel slijtage als water. Het grote pluspunt hiervan is dat de vloer echt heel weinig onderhoud nodig heeft. Dit is bovendien het geval in de natte ruimtes van je huis, zoals je badkamer, toilet of keuken. Ook hier kun je dus gewoon gebruik maken van beton cire. Het schoonmaken van een vloer van beton cire is bovendien ontzettend eenvoudig, wat ook het geval is bij een beton cire muur. Wanden kunnen namelijk ook zeker hiermee afgewerkt worden. Beton cire zorgt dus voor veel woongemak, terwijl het ook nog eens zorgeloosheid met zich mee brengt. Hierdoor is deze afwerking voor ontzettend veel mensen aantrekkelijk, wat natuurlijk ook komt door de uitstraling.

 

Hier komt nog eens bovenop dat beton cire op zo goed als alle oppervlakken aangebracht kan worden. Dit kun je in principe zelf proberen om te doen, maar over het algemeen is het aan te raden om dit klusje te laten doen door een professionele stukadoor. Door deze expert weet je namelijk zeker dat de mix goed aangebracht wordt, wat gedaan kan worden op bakstenen of pleisterwerk, maar zelfs ook op een kale ondergrond. Dit is met name handig in een huis dat net gebouwd is, maar het is ook zeker nuttig in een woning waar de vloeren en muren al eerder een keer gedaan zijn met een andere afwerking. Beton cire kan hier gewoon overheen aangebracht worden, wat naadloos gebeurt. Onder meer hierdoor is deze afwerking zo mooi. Je krijgt namelijk een grote vloer of wand zonder ook maar één naad, wat echt een lust voor het oog zal zijn in je huis. Hierdoor kan het er bovendien voor zorgen dat een kleinere ruimte groter doet ogen dan dat het daadwerkelijk is, wat bijvoorbeeld in het toilet erg handig kan zijn. 

 

Wat zijn de nadelen van beton cire?

Ondertussen weet je wat de vele voordelen van beton cire zijn, maar helaas krijg je ook te maken met nadelen als je ervoor kiest om je vloer of muur te laten afwerken hiermee. Dit zal ook bij alle andere soorten afwerkingen waarvoor je kunt kiezen het geval zijn, de nadelen horen er nu eenmaal bij. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de nadelen van beton cire voordat je het laat plaatsen door een stukadoor. Net werd bijvoorbeeld genoemd dat je zelf beton cire kunt aanbrengen, maar toch is het beter om dit niet te doen. Een nadeel van deze afwerking is namelijk dat beton cire vakmanschap is. Dit vergt natuurlijk tijd, ook als een professional het doet. Hierdoor kan het aanbrengen van beton cire op een vloer of muur normaal gesproken wat langer duren dan bij de andere afwerkingen. Als je een paar dagen de tijd hebt dan is dit geen probleem, maar je zult wel ergens anders moeten verblijven. Heb je snel een nieuwe afwerking nodig? Dan zijn die paar dagen wel een beetje vervelend. Daarnaast is het niet altijd even slim om beton cire te laten aanbrengen op de trap. Scheurtjes zijn dan namelijk niet uit te sluiten, wat je natuurlijk liever niet wilt in deze afwerking.