Tegenwoordig zien steeds meer mensen het belang in van gezond leven. We worden namelijk steeds ouder, maar dit moet in principe wel op een verantwoorde manier gebeuren. Je wilt natuurlijk liever niet je laatste jaren ziek doorbrengen. Er zijn meerdere manieren mogelijk waarmee je ervoor kunt zorgen dat je hopelijk gezond oud kunt worden. Natuurlijk zul je nooit garanties hebben, maar je kunt tenminste wel de risico’s op ziektes verkleinen. Een diabetes type 2 dieet zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat je in de toekomst geen last gaat krijgen van suikerziekte. Het ontwikkelen van diabetes type 2 gaat namelijk hand in hand met slechte voeding. Dit moet je dus gaan vermijden, wat Ziektevrijleven mogelijk maakt. Daarnaast is het ook van belang dat je gezond kunt leven in je woning, wat ook wel gezond wonen wordt genoemd. Hieronder wordt uitgelegd hoe je hier voor kunt zorgen.

 

Legionella

Als je een tijdje op vakantie bent geweest dan zal het water in je huis stil hebben gestaan. Het is hierdoor verstandig om de kranen even door te spoelen, waardoor je de kans op een legionellabesmetting drastisch vermindert. De legionellabacterie geniet namelijk van stilstaand water en kan je echt ziek maken. Om dit te voorkomen is het goed om alle kranen in en rond je woning een minuut krachtig door te laten lopen als ze meer dan een week niet gebruikt zijn. De douchekop moet je hierbij in een emmer onder water leggen, zo komt de nevel niet vrij. Ook moet je de buitenkraan, tuinslag en hogedrukreiniger niet vergeten door te spoelen. 

 

Koolmonoxide

Nog altijd gaan er jaarlijks mensen dood aan een koolmonoxidevergiftiging. Het is dan ook een zeer gevaarlijk gas, terwijl je het zowel niet kunt zien als niet kunt ruiken. Na het inademen van een kleine hoeveelheid koolmonoxide zul je al klachten krijgen, maar van een grote hoeveelheid kun je bewusteloos raken of zelfs overlijden. Dit moet je natuurlijk ten alle tijden zien te voorkomen. Dit doe je door onder meer het gasapparatuur te onderhouden. Laat je gaskachel jaarlijks controleren door een vakman, terwijl dit bij een moderne CV ketel eens in de twee jaar moet gebeuren. Ook de vlam moet je checken. Dit moet een blauwe kleur hebben, als het geel of oranje is moet je direct een specialist inschakelen. Daarnaast is het ook zeker verstandig om een koolmonoxidemelder te plaatsen in alle kamers met een CV of gasapparaat. 

 

Schimmel

Daarnaast kunnen schimmelproblemen er ook voor zorgen dat je niet echt gezond kunt wonen. Je kunt dit op een aantal manieren komen. Zo is het goed om de woning veel te ventileren, eigenlijk moet je de ventilatieroosters altijd open laten staan. Ook is het verstandig om na het douchen de muren en vloer te drogen en de deur dicht te laten. Hierdoor kan er geen vocht ontsnappen uit de badkamer. Daarnaast is het aan te raden om de verwarming altijd op 15 graden te zetten, ook als je niet thuis bent. Is het koud in huis? Dan kan vocht niet goed verdwijnen.