Waar je ook woont, de kans is groot dat je op een gegeven moment behoefte hebt aan meer ruimte of aan een flinke opknapbeurt van de woning. Een dakkapel, een uitbouw achter in de tuin of een compleet nieuwe keuken. Met een huurwoning is de situatie dan een beetje anders dan met een koopwoning, waarin je zelf bepaalt wat je verandert. Bij verbouwingen in en aan een huurwoning heb je vaak toestemming nodig van de verhuurder. En wanneer je die toestemming eenmaal hebt, dan moet je er ook nog het geld voor hebben. Mogelijk heb je gespaard, maar anders moet je wellicht geld lenen voor de aanpassingen.

Toestemming nodig van verhuurder
Wanneer je een aanbouw wilt plaatsen of de keuken en/of badkamer wilt verbouwen, dan heb je toestemming nodig van de verhuurder omdat het gaat om een zogenoemde ‘woningverbetering’ of renovatie. Wanneer je een verzoek voor verbouwing hebt ingediend bij de verhuurder, heeft die acht weken de tijd om te reageren. De verhuurder mag een verzoek op bepaalde gronden weigeren, bijvoorbeeld wanneer de woning door de aanpassingen minder makkelijk verhuurd kan worden of de waarde van de woning daalt. Geeft de verhuurder geen toestemming, dan kun je eventueel de gang naar de rechter maken. Komt de toestemming er wel, maak dan goede afspraken met de verhuurder over de verbouwing. Het kan namelijk zijn dat door een nieuwe keuken of badkamer te plaatsen, de waarde van de woning omhooggaat. In dat geval krijg je mogelijk een deel van de verbouwing vergoed. Dit geldt onder meer bij: het vervangen van de cv-ketel, het aanbrengen van dubbel glas en het plaatsen van anti-inbraakvoorzieningen. Let wel op; de verhuurder kan de huurprijs verhogen door de aanpassingen, ook als jij kosten hebt gemaakt voor de verbeteringen. Wel zijn er regels waaraan moet worden voldaan als de verhuurder dit wil doen.

Kleine aanpassingen
Wil je kleine aanpassingen doen aan een woning die je ook weer makkelijk kunt terugdraaien? Dan is meestal geen toestemming nodig. Denk aan verven, behangen en het ophangen van planken of een gordijnrails. Wel moet je er vaak voor zorgen dat je de woning weer oplevert zoals je deze hebt betreden. Maak je de muren paars, maar waren deze wit? Dan moet je dit weer ‘terugdraaien’ als je de huur opzegt. Meer informatie over de regels omtrent het verbouwen van een huurwoning, vind je hier:

Verbouwing financieren
Het veiligst is om de verbouwing van een huurwoning te financieren met spaargeld. Zo loop je geen financieel risico. Ook kan het fiscaal gunstig zijn als je meer dan 30.000 euro op je spaarrekening hebt staan. Boven dit bedrag betaal je namelijk vermogensbelasting. In dat geval kan het dus gunstig zijn om dit bedrag boven de 30.000 euro te gebruiken als investering in de woning. Woon je samen? Voor stellen ligt dit bedrag op 60.000 euro.

Geld lenen voor verbouwing
Mocht je niet voldoende hebben gespaard, of wil je je spaargeld liever niet gebruiken voor het verbouwen van de huurwoning, dan is er de optie om geld te lenen. Anders dan bij een koopwoning kun je hiervoor geen hypotheek afsluiten. Je sluit hiervoor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af. Hieronder lees je meer over de verschillen en de voor- en nadelen van deze leningen.

Persoonlijke lening
Wanneer je een persoonlijke lening afsluit bij de bank of een kredietverstrekker, dan krijg je in één keer het afgesproken bedrag op je rekening gestort. Vervolgens los je de lening binnen een afgesproken periode weer af door elke maand een vast bedrag inclusief rente te betalen. Bedragen die zijn afgelost kun je niet opnieuw opnemen. En waar je bij een koopwoning nog fiscale voordelen geniet wanneer je een persoonlijke lening hebt afgesloten voor een verbouwing, is dit bij een huurwoning helaas niet het geval.

Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is flexibeler dan een persoonlijke lening. Je hoeft het hele kredietbedrag namelijk niet in een keer op te nemen. En alleen bedragen die je opneemt, moet je ook weer aflossen. Het deel van het doorlopend krediet dat je hebt afgelost, kun je bovendien opnieuw opnemen. Deze leenvorm kent meestal wel een hoger rentepercentage dan bij een persoonlijke lening. En je moet gedisciplineerd zijn om deze lening af te betalen. Het is verleidelijk om telkens opnieuw krediet op te nemen, wanneer je dit weer hebt aangevuld met een aflossing. Zo wordt het lastig het geleende bedrag volledig af te betalen.

Op zoek naar een huurwoning?
Wil je geen geld steken in het verbouwen van de huurwoning, maar wil je wel bepaalde veranderingen aanbrengen? Dan kun je er ook voor kiezen om de verhuurder te vragen of deze ervoor openstaat om deze te bekostigen. Daar kun je dan een huurverhoging tegenover stellen. Wil je liever op zoek naar een (andere) huurwoning? Omdat je groter of juist kleiner wilt gaan wonen of op zoek bent naar een andere woonplaats? Bij ons vind je een groot aanbod aan beschikbare huurwoningen.