Bij het plaatsen van keramische tegels spelen veel factoren een rol. Van de nivellering en het type cement tot het verkeer dat de bestrating zal ondersteunen en de opstelling van de stukken. Alles telt om een ​​vlekkeloos resultaat te behalen. Het heeft geen zin om de meest spectaculaire afwerking of vloertegels 60×60 van de hoogste kwaliteit voor een ruimte te kiezen als het installatiewerk niet correct is. Dit zal wel het geval zijn als je de onderstaande tips gebruikt. 

 

Nivellering 

De basis waarop de keramische tegel wordt geïnstalleerd, moet uniform zijn, zodat er geen openingen zijn tussen de tegel en de steun. Tijdens het uithardingsproces is het mogelijk dat er kleine oneffenheden ontstaan ​​tussen de stukken, dus het is raadzaam om egalisatiemortel te gebruiken om een ​​stevige, gladde en uniforme ondersteuning te krijgen die volledig compatibel is met de lijmen die worden gebruikt voordat de vloer wordt gelegd. 

 

Hoofdlijn

De hoofdlijn moet evenwijdig aan de vloer zijn. Dit vergemakkelijkt de installatie van de eerste tegels en maakt het ook mogelijk om meer keramisch materiaal te gebruiken. 

 

Positie

Experts raden aan om te beslissen hoe de stukken moeten worden gerangschikt op het oppervlak zelf, rekening houdend met het feit dat elk van de stukken een aangepast ontwerp heeft. Als je een verrassend effect wilt bereiken, gebruik je verschillende ontwerpen op aangrenzende stukken.

 

Lijmcement

Het lijmcement dat wordt gebruikt om het keramiek te fixeren, heeft een hoge elasticiteit en een goede hechting. Deze lijm moet geselecteerd worden op meerdere factoren: het type keramiek, de locatie en de klimatologie. 

 

Oppervlak

Nadat je het lijmcement hebt uitgekozen moet je de mix bereiden volgens de instructies van de fabrikant. Zodra de juiste textuur is bereikt en altijd volgens de vastgestelde hoofdlijn, verspreid je het cement over het geëgaliseerde oppervlak.

 

Keramiek

Daarna moet het cement ook verspreid worden op de keramische tegel om een dubbel lijmeffect op zowel de drager als het stuk te creëren. Zorg ervoor dat de cementlaag uniform is en aan beide zijden even dik is. Hiervoor kun je een getande spaan met een tandmaat van 10 millimeter gebruiken.

 

Installatie

Nadat de achterkant van het stuk is gelijmd met het hechtcement, kun je het bevestigen aan het oppervlak. Zorg ervoor dat je hierbij altijd de hoofdlijn volgt. Tik ook nog voorzichtig met een rubberen hamer om de tegels om zo eventuele luchtbellen uit het lijmcement te halen.

 

Voegmortel

Vervolgens zul je ook nog voegen moeten toevoegen aan de keramische tegels, maar eerst moet je nog de juiste voegmortel kiezen. Dit hangt af van het type voeg, maar ook of de tegels binnen of buiten is geplaatst. Ook of het vloer- of wandbetegeling is, speelt hierbij een rol. 

 

Voegen

Bereid de voeg voor volgens de instructies van de fabrikant, leg deze in de opening tussen de keramische stukken en bevestig deze volgens dezelfde instructies. Nadat het voegproces is voltooid, moet je het overtollige materiaal verwijderen. Doe dit voordat het uithardt zodat de voegen er mooi uit zullen zien.