Als er asbest op je huis ligt of op de garage of schuur bijvoorbeeld dan is de kans groot dat je dit het liefst zelf wilt verwijderen. Toch is het saneren van asbesthoudend materiaal natuurlijk een gevaarlijk klusje. Daarom zijn er in ons land dan ook veel regels verbonden hieraan. Hierdoor kiezen de meeste mensen er toch voor om de werkzaamheden uit te laten voeren door een gecertificeerd asbestbedrijf. Zo’n bedrijf moet beschikken over zowel de benodigde hulpmiddelen als kennis. Dit is namelijk nodig om asbest saneren op een veilige manier te doen. In sommige gevallen is het alsnog zelf mogelijk om het asbest zelf te verwijderen als particulier, maar vaak is dit niet het geval.

 

Kleine hoeveelheid

Een particulier mag namelijk alleen een kleine hoeveelheid van asbesthoudend materiaal saneren. Hierbij mag de totale oppervlakte van het asbest niet groter zijn dan 35 vierkante meter. Daarnaast moet de particulier ook garanderen dat er geen asbestvezels vrij kunnen komen tijdens het verwijderen van het materiaal. Dit kan bijvoorbeeld wel zo zijn als je een vensterbank in huis hebt waarvan je het vermoeden hebt dat het asbest bevat. Het is dan mogelijk om de vensterbank los te schroeven op een rustige manier, waarbij het van belang is dat je de vensterbank niet beschadigt. 

 

Sloopmelding

Alhoewel dit dus toegestaan is in ons land, moet je alsnog een sloopmelding doen bij je gemeente. Je moet dit minimaal een week voordat je de werkzaamheden gaat uitvoeren doen. Vervolgens zal de gemeente je helpen om vast te stellen welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen zodat je het verwijderen van de asbest op een veilige wijze kunt laten verlopen. Dit is een lang proces aangezien het pas afgelopen is als het asbest gestort is op de correcte manier. Ook moet er nog een eindcontrole plaatsvinden. Ook hierdoor laten veel mensen dit liever over aan een gespecialiseerd bedrijf.

 

Zelf asbest verwijderen

Als het gaat om een kleine hoeveelheid asbest dan mag je het dus eventueel zelf verlopen. Hierbij moet je natuurlijk wel rekening houden met de wet- en regelgeving zodat je geen milieudelict pleegt. Zo is asbest zelf verwijderen alleen toegestaan als het gaat om een hechtgebonden variant. Het is sowieso niet toegestaan om niet-hechtgebonden asbest zelf te verwijderen. Bij hechtgebonden asbest mag dit wel, alleen moet het dan dus een oppervlak van maximaal 35 vierkante meter hebben. Als je een grote schuur hebt waarop een dak van asbest zit dan is de kans dus groot dat je dit niet zelf mag verwijderen.

 

Schadelijk voor gezondheid

Zelfs als het wettelijk toegestaan is om asbest te verwijderen, alsnog is het nog maar de vraag of je dit wel echt wilt gaan doen. Het verwijderingsproces van asbest is niet eens heel moeilijk, maar je moet wel goed opletten dat er geen vezels hierbij vrijkomen. Deze vezels zijn namelijk zo schadelijk voor je gezondheid. Hier moet je dus goed voor oppassen. Als je dit doet, dan is het zeker mogelijk om zelf het asbest te verwijderen.