Ga je binnenkort voor een langere periode op reis? Of ga je een periode in je andere woning in het buitenland wonen? Het is zonde om je huis in Nederland leeg te laten staan. Veel mensen overwegen om hun huis in deze periode te verhuren. Heb je je huis gekocht, dan is er vrijwel altijd sprake van een hypotheek. Maar mag je je woning wel verhuren als je een hypotheek hebt? Hoe zit het met je hypotheekrente? Het is belangrijk om de regels goed te weten. In dit artikel worden de regels je duidelijk uitgelegd. 

Regels verhuren huis met hypotheek

Neem je een hypotheek op je woning, dan staat er in de overeenkomst vaak beschreven dat het huis enkel bedoeld is voor je eigen bewoning. Dit is de regel wanneer je een huis met een hypotheek bezit. Veel hypotheekverstrekkers staan het niet toe om je woning te verhuren als je een hypotheek hebt. Wil je je huis verhuren, dan moet je je hypotheekverstrekker informeren. 

Waarom woning met hypotheek niet mogen verhuren?

Veel geldverstrekkers geven je geen toestemming om je woning te verhuren. Hiervoor zijn een aantal redenen. In Nederland zijn huurders namelijk goed beschermd. Ze kunnen namelijk niet zomaar uit een woning gezet worden. In het geval dat jij een huurder voor je huis vindt en je vervolgens de hypotheek niet kan afbetalen, zit de geldverstrekker met een huurder die ze het huis niet kunnen uitzetten. Dit is een situatie die ze zoveel mogelijk proberen te vermijden. Daarnaast zorgt verhuur vaak tot waardevermindering van een woning. Denk aan huurders die de woning niet goed onderhouden. Dit is ook een risico dat geldverstrekkers liever niet nemen. Ten slotte is er een grote woning schaarste in Nederland. Geldverstrekkers moeten voorkomen dat mensen meerdere hypotheken hebben en hierdoor huisjesmelkers worden. 

Woning verhuren met hypotheek uitzonderingen

Toch zijn er gelukkig ook verhuur hypotheken en beleggingshypotheken die je wel een toestemming geven om de woning te verhuren. Je woning valt dan in de categorie ‘tussenhuur’, dat in de huurwet staat beschreven. Daarnaast zorgt de leegstandswet ervoor dat je eerder toestemming krijgt voor het verhuren van je woning wanneer je woning voor een langere tijd leeg staat. Je zult ook sneller toestemming krijgen wanneer je tijdelijk naar het buitenland gaat emigreren. Je huis verhuren aan anderen als je zelf in het buitenland zit is vaak een fijne uitkomst. Het is een stuk veiliger, omdat er minder snel ingebroken wordt als het huis bewoond is. Je woning wordt goed onderhouden en je behoud je woning op het moment dat je weer terug naar Nederland keert. Het is niet altijd handig om je huis te verhuren vanuit het buitenland. Ga een samenwerking aan met een verhuurbedrijf die het verhuur voor je regelen, zoals bijvoorbeeld airbnb

 

Woning verhuren en hypotheekrenteaftrek

Het is tenslotte belangrijk om te weten dat de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is wanneer je je woning verhuurt. Veel mensen kiezen voor een hypotheekrente 10 jaar vast. Dit betekent dat je 10 jaar lang dezelfde rente betaalt voor de hypotheek van je woning. Dit geeft je een fijne zekerheid over je maandlasten voor de komende 10 jaar.