Raambekleding is er in vele variaties
In vergelijking met mediterrane landen hebben Nederlandse woningen grote raampartijen. De doorzonkamer is daar een voorbeeld van. Van voor na achter wordt de woning gekenmerkt door raam en schuifpuien.
De stoffering van raambekleding is dus een belangrijk kenmerk.

Sfeer en functie
Raambekleding bepaalt in hoge mate de sfeer van de woning. Is de inrichting klassiek georiënteerd of juist minimalistisch of industrieel? De juiste raambekleding bevestigt de juiste sfeer. Raambekleding heeft echter ook een functie. We willen graag het daglicht regelen en bij donker willen we verduisteren omwille van de privacy.

Hout, aluminium en stof
Het assortiment van raambekleding is divers en is te onderscheiden in materialen zoals hout, aluminium en stof. Jaloezieen zijn in Nederland de meest gekochte raambekleding waarvan de houten versies ongekend populair zijn. Rolgordijnen in verschillende stoffen en designs zien we ook bij vele woningen. Gordijnen worden dikwijls gecombineerd met vitrage en blijven zowel in een klassieke of moderne omgeving gewild.

Jaloezieën in hout of aluminium
Het grote voordeel van jaloezieën is de regelmogelijkheid van het binnen vallend daglicht. Met de lamellen kan de lichtinval moeiteloos geregeld worden. Ofschoon houten jaloezieën in vooral de brede variant een hit is, zijn het vooral de klassieke aluminium jaloezieën die de meeste isolatie bieden, zowel in koude winters als warme zomers.

Rolgordijn of gordijn
Rolgordijnen zitten ook strak in het kozijn of op het raam. Het verschil is een hard of zacht materiaal. Stof heeft een ander effect dan hout of aluminium. Afhankelijk van de stof filtert het daglicht of het wordt gebruikt om de woning te verduisteren. Er zijn veel variaties voor rolgordijnen, maar de stof bepaalt uiteindelijk de sfeer.

Gordijnen hangen naast een raam en hebben een draperend effect. Het geeft volume en geeft de woning een prettige akoestiek. Nadeel is dat ze uitsluitend open en dicht kunnen. Veelal wordt deze raambekleding dan ook gecombineerd met vitrages, jaloezieën of rolgordijnen.

 

Duidelijk is dat raambekleding een belangrijk effect heeft op de sfeer. Gordijnen, rol of duo rolgordijnen, vouw- of plisségordijnen of aluminium en houten jaloezieën bepalen het thuisgevoel.