Een van de grootste bronnen van geluidsoverlast is voor de meeste mensen het geluid van de buren. Omdat de huizen in Nederland erg dicht op elkaar staan, is er aan de oorzaak vaak weinig te doen. Je hoort je buren al snel, ook bij de dagelijkse handelingen die ze doen. Een zekere mate van geluid moet je dus op de koop toenemen. Maar je kunt gelukkig zelf ook wat doen om het lawaai van je buren te dempen! Hieronder 5 interieurtips om de rust in jouw woning te bewaren.

Tip 1: Zorg voor een goede isolatie

Als je het meteen goed aan wilt pakken kun je uiteraard je woning groots verbouwen. Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren. Je kunt bijvoorbeeld schuimrubber achter je schilderijen en grote spiegels hangen zodat het geluid minder weerkaatst.

Tip 2: Maak gebruik van roomdividers

Grote ruimtes en hoge plafonds zijn vaak gehorig, waardoor ze een galm geven. Ook de hoeveelheid spullen die in de ruimte staan spelen een rol voor de galm; hoe leger de kamer, hoe meer galm. Dit is op te lossen door de kamer met roomdividers te verdelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan open kasten, gordijnen, wandmeubels, panelen, kamerschermen. Wat voor roomdivider in jouw woning past, hangt af van je interieur.

Tip 3: Meer groen in je woning

Planten maken je woning niet alleen huiselijk en gezond (zowel voor de luchtreiniging als voor je mate van stress), planten dempen ook nog eens heel goed het geluid. Ze absorberen het geluid en de echo in je woning. Plaats je planten niet te dicht bij de verwarming, dan gaan ze snel dood en hebben ze geen effect meer voor het geluid.

Tip 4: Dicht alle hoekjes & gaatjes

Zorg ervoor dat alle hoekjes en gaatjes bij de kozijnen en deurposten goed gedicht zijn. Hiermee voorkom je zoveel mogelijk dat er geluid van buiten doorheen komt. Heb je ook nog enkel glas in je kozijnen? Zowel voor het geluid als voor je stookkosten is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar dubbel glas.

Tip 5: Kleed je interieur aan met textiel

Textiel dempt geluid heel goed. Zorg dus voor veel stof in je woning! Denk aan mooie gordijnen, vloerkleden, kussens, stoffen banken & stoelen, en je kunt zelfs mooie stoffen aan het plafond draperen. Alles kan met stof en het werkt heel goed om het geluid tegen te houden.

start je zoektocht!