Nu klimaatverandering in Nederland steeds merkbaarder wordt, vragen veel huishoudens zich af of de aanschaf van airconditioning een goede zet kan zijn. De zomers in Nederland worden namelijk steeds warmer en dat zet veel huiseigenaren aan tot denken. Een belangrijk thema dat vaak de doorslag geeft in het niet aanschaffen van airconditioning, is de hoge energiekosten die het met zich mee zou brengen. Maar is airconditioning dan echt zo’n grote energieslurper of is airconditioning in huis toch de moeite waard? We bespreken de voor- en nadelen van airconditioning in dit artikel. 

Brengt airconditioning hoge energiekosten met zich mee?

Om de ruimte koel te houden, moet de airconditioning constant aanstaan. Daarom is het begrijpelijk dat consumenten denken dat airconditioning veel energie verbruikt. Er zijn echter vele ontwikkelingen geweest op het gebied van airconditioning, die de apparaten steeds energiezuiniger maken. Airconditioners zijn meestal uitgerust met een timer, waarmee energieverbruik beperkt kan worden. Zo kan airconditioning bijvoorbeeld gebruikt worden om in slaap te vallen, maar hoeft het niet de hele nacht aan te blijven staan.

 

Daarnaast is airconditioning lang niet alleen maar een koeler meer. Tegenwoordig kunnen airconditioners zelfs het huis verwarmen, ontvochtigen en de lucht zuiveren. Verwarmen doet de airconditioner met warme lucht die met elektriciteit wordt opgewarmd. Er komt dus geen gas te pas aan het verwarmen van het huis. Omdat gas één van de duurste energiebronnen is, zal verwarming met airconditioning veel kosten besparen.

jk

 

Is airconditioning onderhoudsarm?

Een nadeel van airconditioning is dat het niet vrij van onderhoud is. Waar de radiator ontlucht en bijgevuld moet worden, komt bij airconditioning ook onderhoud kijken. Wanneer u de airconditioning namelijk niet goed schoonhoudt, kan er condens en schimmel in het apparaat ontstaan. Dit zorgt op zijn beurt weer voor nare geurtjes wanneer u de airconditioning gebruikt. 

 

Sommige airconditioners hebben een zelf-schoonmaakfunctie, dat het onderhoud een stuk makkelijk maakt. Toch is het aan te raden om minstens één keer per jaar de airconditioning schoon te laten maken door een gespecialiseerde onderhoudsmonteur. U kunt ook zelf de airconditioning schoonmaken met een doekje en een sopje. Raadpleeg voor de aanwijzingen hiervoor de handleiding van de airconditioner. Daarnaast moeten de luchtfilters van de airconditioners regelmatig vervangen worden. Dit verschilt per airconditioner en moet sneller bij intensief gebruik. Ook deze informatie vindt u terug in de handleiding of vraag een medewerker van Klivago.nl om u te adviseren.

Airconditioning en gezondheid

Een groot voordeel van airconditioning is dat het op verschillende vlakken een goede gezondheid stimuleert. Heeft u bijvoorbeeld astma? Dan is de luchtzuiveringsfunctie een levensredder. U filtert met deze functie alle stofjes, huismijt en luchtvervuiling uit de lucht die een astma-aanval kunnen veroorzaken en u zorgt met airconditioning ook voor goede ventilatie. 

 

Daarnaast kan een airconditioner voor een betere nachtrust zorgen. Dit kan door de lucht te zuiveren, waardoor u beter adem kunt halen, maar ook door de ruimte te koelen of verwarmen, waardoor u een aangenaam klimaat kunt creëren. Met een fijn klimaat waarin u uzelf comfortabel voelt, valt u sneller in slaap en zult u niet wakker worden van hitte of kou. Bespaar uzelf een slecht humeur en dikke wallen onder uw ogen met airconditioning in huis.

Conclusie: is airconditioning in huis de moeite waard?

Er zitten aan de aanschaf van airconditioning dus zowel voordelen als nadelen. Toch lijkt het dat de voordelen zwaarder wegen dan het ene nadeel van airconditioning, namelijk het onderhoud. Airconditioning kan energiekosten besparen, astma- en allergieaanvallen voorkomen en de gezondheid verbeteren. Het kan het huis verwarmen en verkoelen, lucht zuiveren en zelfs ruimtes ontvochtigen. Op de vraag: “Is airconditioning in huis de moeite waard?” is het antwoord dus volmondig: “Ja!”.