Wie voor een schap met keukenapparatuur belandt, kan het een beetje gaan duizelen. Zoveel apparaten. Zijn die echt allemaal nodig? Waar laat je ze dan allemaal? En kan het echt niet een beetje minder? Geen zorgen. Je hebt echt niet alle apparaten nodig die te koop zijn. Wat je wel nodig hebt hangt helemaal af van wat je zoal maakt of doet in de keuken.

Hoeveel ruimte heb je?

Voor je gaat bepalen welke keukenapparatuur je zeker aan wilt gaan schaffen, is het goed om eerst eens kritisch te kijken naar hoeveel ruimte je eigenlijk hebt. Je kunt wel grootse plannen hebben, en het liefst iedere apparaat dat er te koop is in huis halen, maar als je keuken de afmetingen van een postzegel heeft wordt dat een lastig verhaal.

Bedenk je goed dat alle apparatuur die je koopt ruimte in zal nemen in je keuken. Veel van de machines zal je op je werkblad willen plaatsen, dus dat moet groot genoeg zijn. Groot genoeg om er ook nog je eten op te kunnen bereiden ook. Natuurlijk kun je de losse machines ook in je keukenkastjes plaatsen, als je daar toevallig nog ruimte in hebt. De ervaring leert echter dat apparaten die eenmaal in een kastje opgeborgen staan, in de praktijk nog maar weinig gebruikt zullen worden. En dat is natuurlijk zonde!

Wat heb je nodig?

Als je hebt vastgesteld hoeveel ruimte je hebt voor apparatuur, ga je kijken wat je precies nodig hebt voor de plannen die je hebt. Ben je maar weinig in de keuken te vinden, of ben je vooral van de makkelijke maaltijden? Dan is een heel ingewikkelde en uitgebreide keukenmachine waarschijnlijk niks voor jou, om maar eens wat te noemen.

Wat voor veel mensen wel onmisbaar is, is een waterkoker. Handig om thee te zetten, maar ook voor andere momenten waarop je kokend water nodig hebt. Wat je in veel keukens ook tegenkomt is een broodrooster, lekker om je boterhammetjes in te roosteren bij het ontbijt.

Drink je graag koffie, dan zal ook een koffiemachine op je verlanglijstje staan. Iets wat ook altijd handig is, en niet al te veel ruimte in beslag neemt, is een blender. Hiermee kun je, zeker als je voor een exemplaar kiest met verschillende opzetstukken, heel wat klusjes in de keuken een stuk makkelijker en sneller uitvoeren. Ben je een echte keukenprins(es), dan kies je waarschijnlijk voor een keukenmachine, waar nog veel meer mee kan.

Naast deze voorbeelden is er natuurlijk nog veel meer mogelijk, Steeds meer mensen kiezen bijvoorbeeld voor een losse grill, waar bijvoorbeeld vlees of vis op kan worden geroosterd, maar die ook kan worden gebruikt om tosti’s te bereiden. Kies vooral voor de apparaten die jij goed denkt te kunnen gebruiken, anders staan ze alleen maar ruimte in te nemen.