Goede woningisolatie geeft iedere woning meerwaarde voor de bewoners. Dit geldt zowel voor koopwoningen als huurwoningen. Isoleren voorkomt een slecht binnenklimaat en hoge stookkosten. Als je in een redelijk nieuw huis woont, zal de isolatie over het algemeen op orde zijn. Bij een ouder huurhuis loop je echter het risico dat er slechts deels of in het geheel niet geïsoleerd is. Vaak is er wel dakisolatie aanwezig, maar het isoleren van de kruipruimte is in veel gevallen nagelaten. Waar loop je als huurder tegenaan, wat is er mogelijk en wat kun je doen om de situatie te verbeteren? 

De voordelen van het isoleren van de kruipruimte

Vanuit de kruipruimte kan vocht in het gehele huis problemen geven. Het kan optrekken in de muren en vloeren. Hierdoor ontstaan een erg vochtig binnenklimaat en nare geuren. Als je veel vocht in je huis hebt, zal je huis moeilijker te verwarmen zijn en stijgt je energieverbruik. Door de kruipruimte te isoleren voorkom je dat vocht je huis binnendringt. De voordelen op een rij:

  • Verbetering binnenklimaat. Doordat er minder vocht aanwezig is, is de ruimte beter te verwarmen en kun je genieten van een behaaglijk warm huis;
  • Nare luchtjes verdwijnen. Vochtige lucht heeft een muffe geur en deze voorkom je door isolatie in de kruipruimte;
  • Je gezondheid verbetert. Een vochtig huis is een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Deze vergroten het risico op luchtwegproblemen en infecties. Met isolatie is je woonomgeving eens stuk schoner en dat bevordert een goede gezondheid;
  • Verlaging stookkosten. Als het vochtgehalte omlaag gaat, hoef je minder hard te stoken. Op deze manier bespaar je veel geld.

Wat is goede kruipruimte isolatie?

Bij het aanbrengen van kruipruimte isolatie zijn twee zaken van belang: de vloer in je woning en de bodem van de kruipruimte. Het isoleren bestaat in de eerste plaats uit het afdichten van de bodem met folie. In de tweede plaats is het nodig de onderzijde van de vloer te voorzien van isolatiemateriaal. In zeer vochtige kruipruimtes zal het isolatiebedrijf eerst bodemfolie aanbrengen en op een later moment terugkomen voor de isolatie van de vloer. In de tussentijd krijgt de kruipruimte de nodige tijd om in te drogen. Dit voorkomt dat overtollig vocht in je woning aanwezig blijft.

Isoleren kruipruimte in huurwoning

Woon jij in een huurhuis zonder isolatie in de kruipruimte en zou je dat graag anders willen? Benader dan eerst de verhuurder van de woning met een verzoek tot isoleren. Bedenk dat je de woningbouwcorporatie niet kunt verplichten. Kom met goede argumenten, dan zal de corporatie wellicht graag willen meewerken. Als de verhuurder de energiebesparende maatregel in jouw huurwoning toepast, betekent dit vervolgens vaak wel dat je met een huurverhoging te maken krijgt. Het is ook mogelijk dat je met toestemming van de verhuurder zelf de isolatie laat aanbrengen. In de meeste gevallen betaal je dan ook zelf de rekening hiervan. Nadeel van deze oplossing is dat je de kosten meestal op niemand kunt verhalen als je verhuist.