Als je een woning huurt, is met name het grotere onderhoud een taak van de verhuurder. Zelf ben je verantwoordelijk voor de kleinere, dagelijkse klussen. In dit artikel leggen we uit welk onderhoud de verhuurder uitvoert en wat je zelf moet doen.

Verantwoordelijkheden huurder

Wie in een huurwoning zit, is verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud. We geven een aantal voorbeelden:

  • Het schoonmaken van de woning, zoals stofzuigen en ramen lappen;
  • Schilderwerk binnenshuis, bijvoorbeeld kozijnen en deuren;
  • Verzorging van de tuin en de tuinpaden, denk aan grasmaaien en onkruid wieden;
  • Onderhoud aan schuttingen.

Verantwoordelijkheden woningcorporatie

De verhuurder zorgt voor het groot onderhoud en eventuele renovatie. Het grotere onderhoud gebeurt meestal planmatig en voor meerdere huurwoningen in dezelfde straat. Gemiddeld voeren woningcorporaties eens in de zes jaar een stuk planmatig onderhoud uit. Afhankelijk van de staat van je huurwoning en wat er dus nodig is, kunnen daar de volgende zaken onder vallen: 

  • Voeg- en schilderwerk aan de buitenkant van de woning;
  • Het vervangen van buitenkozijnen van ramen en deuren;
  • Het herstellen van vochtproblemen die met de bouwkundige staat van de woning te maken hebben;
  • Vervanging van dakconstructies, dakbedekking, goten en bijbehorende afvoeren;
  • Onderhoud en reparaties aan balkons, galerijen, gevels en funderingen;
  • Het renoveren of vervangen van de keuken, de badkamer, het toilet en elektrische installaties;
  • Het vervangen van de riolering en leidingen voor water, gas en elektriciteit.

Als jouw woning aan de beurt is voor groot onderhoud krijg je hierover op tijd een brief van de verhuurder. Hierin staat informatie over de werkzaamheden en de planning. Reken erop dat je tijdens de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden enige overlast zult ervaren. In veel gevallen betekent een onderhoudsproject dat de kwaliteit van je huurwoning verbetert. Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij het aanbrengen van dakisolatie of de plaatsing van een nieuwe cv. Woningcorporaties schakelen hiervoor meestal externe partijen uit de eigen regio in, zoals installatiebedrijven uit Amsterdam en dakdekkers Utrecht

De woning laten verbeteren

Als je graag verbeteringen in je huurwoning wenst, kun je ook aankloppen bij de verhuurder. Deze kan in overleg bijvoorbeeld een dakraam, een extra groep in de meterkast of een betere mengkraan in de badkamer plaatsen. Dergelijke zaken kunnen jouw wooncomfort enorm verbeteren. Let op: bij aanpassingen die het woongerief verbeteren gaat de huurprijs vaak omhoog. 

Reparaties uitvoeren en zelf aan je woning klussen

Is er iets kapot gegaan in je huurwoning? Dan staat de verhuurder vaak wel klaar om het een en ander te repareren. Of je hiervoor moet betalen, hangt af van de afspraken die hierover zijn gemaakt. In veel gevallen zijn kleine reparaties ondergebracht in een zogenaamd servicefonds. Als je iets moedwillig vernield hebt, zul je uiteraard zelf moeten betalen. Verder mag je ook zelf aan je huurwoning klussen, mits je de verhuurder vooraf informeert. Hou er rekening mee dat je in bepaalde gevallen schriftelijke toestemming van de woningcorporatie nodig hebt. Als je verhuist heb je soms recht op een vergoeding voor de verbeteringen die je hebt aangebracht.