Er is ontzettend veel keuze in soorten schuttingen, maar de houten schutting blijft een van de populairste tuinafscheidingen. En dat is niet zo gek, want hout past bij elke tuin. Juist omdat er verschillende soorten zijn en houten schuttingen in veel verschillende uitvoeringen te krijgen zijn, is er altijd wel iets te vinden wat bij jou past. En het hoeft niet meteen een standaard schutting met rechte tuinhout planken te zijn, want er zijn veel meer mogelijkheden. We geven je drie voorbeelden.

Kastanjehout

Een duurzame houtsoort met een landelijke uitstraling, dat is kastanjehout. Je ziet vaak zogenaamde schapenhekken van deze houtsoort. Je kunt die hekken ook als schutting rondom je tuin zetten. En onderhoud is niet nodig, kastanjehout gaat van nature gemiddeld tot wel twintig jaar mee. Een schapenhek heeft wel een open structuur, wat minder handig is als je graag meer privacy in je tuin wilt. Maar je kunt ook kiezen voor een kastanje vlechtscherm, deze heeft minder doorkijk en toch ook de charmante uitstraling van het kastanjehout.

Zwart hout

De kleur zwart is een echte trend aan het worden. Het wordt al veel binnen in het interieur toegepast, maar ook een houten schutting in je tuin kan helemaal met deze trend mee. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een schutting van zwart douglashout. Dit heeft een robuuste en chique uitstraling. Bovendien kun je het al in de zwarte kleur kopen, bijvoorbeeld bij vandentop tuinhout in Barneveld. Zo hoef je zelf niet meer aan de slag met verf en als je liever een andere kleur wilt, dan is dat vaak ook mogelijk.

Met een zwarte houten schutting heb je een mooie eyecatcher in je tuin, want dankzij de donkere kleur is de tuinafscheiding echt ‘aanwezig’. Het vormt daarmee ook een mooie contrastkleur die bijvoorbeeld het groen van beplanting prachtig doet uitkomen.

Houten schutting met beton

Officieel is het natuurlijk niet helemaal een houten schutting, maar als je graag een tuinafscheiding wilt met hout én een lange levensduur dan is de combinatie met beton wel heel logisch. Dit wordt vaak dan ook een hout beton schutting genoemd en bestaat voor een groot deel uit hout, maar de basis is van beton, zoals de palen en de onderconstructie. Het voordeel is dat de betonnen palen niet zullen gaan rotten, wat met houten palen uiteindelijk wel zal gebeuren als je ze in de grond plaatst. Daarnaast zorgt een betonband ervoor dat het hout van de schutting niet in contact komt met de grond om te voorkomen dat het gaat rotten door bijvoorbeeld vocht. Je geniet daardoor dus langer van het houten deel van de schutting. Bovendien kunt je kiezen voor een groot houten tuinscherm waarbij zo min mogelijk beton in beeld is. Daardoor heb je eigenlijk toch een houten schutting, maar wel eentje waar je lang mee vooruit kunt.

Ben je al overtuigd van een houten schutting of twijfel je nog? Ga eens langs bij een leverancier zoals Vandentop Tuinhout in Barneveld, dan kun je schuttingen van dichtbij bekijken en zo de perfecte schutting kiezen.