Natuurlijk licht heeft een grote invloed op je dagelijkse gemoedstoestand. Zo helpt het natuurlijke licht je in de ochtend op te staan, je gedurende de dag te concentreren op je werk of studie en je een energiek gevoel te geven als je ’s middags wil gaan sporten. Niet voor niets is het in de wintermaanden over het algemeen lastiger om op te staan, dan in de zomer. De dagen zijn in de winter immers veel korter, waardoor het ’s ochtends vaak nog donker is als je uit bed komt. Er zijn verschillende manieren waarop je de hoeveelheid natuurlijk licht in huis kunt verbeteren. Denk bijvoorbeeld eens na over het gebruik van een lichtkoepel in je platte dak van de aanbouw. Het zorgt voor veel meer natuurlijk licht op de benedenverdieping! Kijk bij de aanschaf van een dergelijke lichtkoepel goed naar de beveiliging ervan. Je wilt voorkomen dat ze makkelijk open te breken zijn door inbrekers. 

Kies voor een extra dakraam op zolder 

Niet alleen een plat dak is van een extra raam te voorzien; plaats ook een tweede of zelfs derde dakraam in het schuine dak op zolder. Je kunt deze ramen voorzien van een Velux verduisterend rolgordijn om ’s nachts geen hinder te ondervinden van het licht van buiten. Daarbij maakt een rolgordijn de kamer in de avond knus en gezellig; je hoeft niet naar het zwarte vlak in je dak te kijken. Zo maak je van de ruimte op zolder een extra slaapkamer. Kies hierbij voor een dakraam welke je kunt openen, of voor een model voorzien van een ventilatierooster. Een ruimte moet aan bepaalde eisen voldoen om als slaapkamer te kunnen worden aangemerkt bij de verkoop van de woning. Standaard wordt de zolder als opslagruimte beschouwd. Je vindt deze eisen terug in het Nederlands Bouwbesluit, welke online te downloaden valt. Er worden hierbij eisen gesteld aan zowel de hoeveelheid natuurlijk licht, als ook aan de ventilatiecapaciteit van de ramen en ventilatieroosters. 

Ga voor een daglichtlamp in je slaapkamer 

Hoewel een extra raam het grootste effect zal hebben op de hoeveelheid natuurlijk daglicht in huis, zijn er ook alternatieven beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een moderne daglichtlamp. Gebruik jij deze lampen al in huis? Door deze lamp in de slaapkamer te gebruiken, zorg je voor een goed begin van de dag. Je wilt bij voorkeur niet gewekt worden door het felle licht van je klassieke plafondlamp in de slaapkamer. Het licht van een daglichtlamp komt langzaamaan op, waardoor je heel geleidelijk gewekt wordt. Een alternatief is een slimme lamp, waarvan je de lichtintensiteit vooraf in kunt stellen. Een beperkte lichtintensiteit helpt je prettig wakker te worden in de ochtend. Onder meer Philips Hue biedt dergelijke mogelijkheden.