Ieder mens is uniek. We zien er allemaal anders uit en hebben elk andere wensen als het gaat om wonen en werken. Dat zie je terug in het interieur van ons huis en onze werkplek. Ga maar eens na. Wat is voor jou de ideale stand van je bureaustoel? Bij welk licht werk je het liefste? Wat staat er op je bureau? Allemaal dingen die ons maakt tot wie we zijn. Thuiswerken is steeds vaker de standaard dan een uitzondering in deze gekke tijd. Natuurlijk is je huis niet te vergelijken met een kantoor. Je huis is je privé plek die nu ook dienst doet als werkplek. Maar hoe hou je die twee gescheiden? En moet je ze eigenlijk wel gescheiden houden? Wat is voor jou de ideale situatie om productief te zijn? We helpen je om de juiste sfeer en omstandigheden te creëren waarin jij optimaal en ergonomisch kunt functioneren. Werk ze!

 

Je werkplek thuis

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken waar je het beste kunt werken. Heb je een kamertje of zolder over? Dan is het verstandig om die in te richten als werkkamer. Daar word je het minst afgeleid en kun jij je maximaal concentreren op je werkzaamheden. Zorg dat je investeert in een goed bureau en bureaustoel. Die zijn ervoor gemaakt. De stoel is verstelbaar en geeft overal voldoende ondersteuning aan je lichaam. Het bureau is ook in hoogte verstelbaar en soms zelfs enigszins kantelbaar voor maximale ergonomie. De meubels die je thuis hebt zijn gemaakt om op te relaxen, of om lekker lang aan te tafelen, of om op in slaap te vallen voor de televisie. Je kunt nog wel aan de keukentafel werken natuurlijk, maar het is niet ideaal. Vaak is de werkhouding te laag waardoor je omlaag naar het scherm van je laptop kijkt en je na 8 uur of meer vaak last van rug en nek krijgt. Voor nood niet zo’n probleem, maar als je vaker thuis werkt niet echt ideaal. 

 

Creëer een werksfeer

Bij thuiswerken is het belangrijk om de routine aan te houden die je gewend bent. Sta vroeg op zoals altijd. Ga douchen zoals gewoonlijk. Trek schone kleren aan. Na het ontbijt help je nog even met afruimen maar daarna ga je ook echt aan het werk. Neem ook pauzes zoals je die op kantoor gewend bent en stop ook als het einde werkdag is. Als je dit niet doet gaat werk en privé als snel door elkaar heen lopen en dat is zowel lichamelijk als geestelijk als voor de rest van je huishouden niet fijn. Ook als je niet een aparte werkruimte hebt is het belangrijk om een werkplek aan te wijzen. Dat kan natuurlijk de eettafel zijn, het liefst met een echte bureaustoel. Maar je kunt ook tijdelijk een bureautje in de slaapkamer zetten bijvoorbeeld.