Elke badkamer heeft een douche. Niets is gemakkelijker om even een paar minuten te douchen waardoor je weer fris en schoon bent. De inloopdouche wint terrein. In tegenstelling tot een douchecabine biedt het meer ruimtelijkheid in de soms kleine badkamer. Maar hoe voorkom je dat je na het douchen de gehele badkamer moet dweilen?

Een goede afscheiding
Elke douche heeft een afscheiding nodig. Dit zorgt dat je redelijk comfortabel kunt douchen mits je genoeg ruimte hebt. Een doucheruimte van 90 bij 90 cm is eigenlijk wel een minimale afmeting. Groter zoals 1.20 bij 1.20 is nog prettiger. Je kunt je vrijelijk bewegen en dat is wel zo prettig. Blijft dat ook bij een inloopdouche een eigen ruimte nodig is. Die afscheiding kan met een betegelde muur of met een glazen wand. Wat te kiezen?

Een kleine badkamer wordt groot
De grootte van een badkamer speelt een rol bij de keuze. Een kleine badkamer wordt nog kleiner als daar wanden in wordt geplaatst. Een kleine ruimte in een kleine badkamer maakt de badkamer nog kleiner. Heb je de beschikking over een ruime badkamer dan kan juist een extra wand haaks op de muur de badkamer speels maken in combinatie met een toilet en wastafels. Is de ruimte beperkt dan is een glazen wand de beste keuze. De badkamer blijft ruim omdat glas transparant is. Dit geldt zowel voor een vaste wand of een douchedeur.

Glas is veilig
Met glas zijn er vele mogelijkheden. In badkamers wordt altijd veiligheidsglas gebruikt. Glas kan niet versplinteren waardoor ernstige ongelukken voorkomen worden. Glas biedt echter vele opties zoals helder glas, matglas, melkglas, rookglas of een combinatie van mat en helderglas. Het is een kwestie van smaak welk type glas je neemt.

Helder glas geeft ruimte
Helder glas wordt het meest gebruikt omdat het optisch de badkamer ruimte geeft. Nadeel van een helder glazen douchewand is echter dat er geen privacy is als je met meerdere mensen de badkamer gelijktijdig gebruikt. Dit voorkom je met mat of melkglas. Deze glassoorten zijn niet doorzichtig, maar laten wel licht door. Melkglas heeft een lichte kleur met de voordelen van matglas. Tegenover melkglas bestaat er rookglas. Deze glasvariant wordt nog niet veel gebruikt, maar biedt toch een verrassend effect in de badkamer. Dit geldt zeker in combinatie met donkere tegels.

Het meest ruimtelijk effect wordt bereikt met helder glas. Toch nog wat alternatieven. Denk aan spiegelglas of bubbelglas. Chinchilla is helder figuurglas met een motief. Vroeger werd het vooral gebruikt voor scheidingswanden. Het laat wel licht door, maar je kunt er niet doorheen kijken.