Wanneer je huidige woning niet meer aan je eisen voldoet, of wanneer je aan voelt komen dat dit binnenkort het geval zal zijn, zijn er eigenlijk twee dingen die je kunt doen: verhuizen of verbouwen. Welke van de twee het wordt, is in de meeste gevallen van verschillende factoren afhankelijk. De prijs kan daarbij een belangrijke rol spelen. Want wat is goedkoper: verhuizen of verbouwen?

 

Breng in kaart wat je opties zijn

 

Loop je tegen een probleem aan in je woning, dan ben je waarschijnlijk al snel geneigd om te kiezen voor de oplossing die het eerst in je opkomt. Bijvoorbeeld omdat je anderen het op dezelfde manier hebt zien oplossen, of omdat je er eens iets over gehoord of gelezen hebt. Om die reden zeggen veel mensen al snel ‘we moeten gaan verhuizen’, als zij merken dat hun woning niet meer past bij hun mogelijkheden. Als ze slechter ter been raken, bijvoorbeeld. Verhuizen naar een gelijkvloerse woning is dan vaak de eerste gedachte.

 

Alhoewel dat een prima oplossing kan zijn, zijn er vaak meerdere manieren om het probleem op te lossen. Het is goed om deze allemaal in kaart te brengen; alleen zo kun je een afgewogen keuze maken, gebaseerd op alle mogelijkheden die er zijn. Een trap kun je bijvoorbeeld uitbreiden met een traplift, zodat je hem niet meer lopend hoeft te nemen. Trapliften van Handicare passen op vrijwel iedere trap, en zorgen ervoor dat je voortaan de keuze hebt: de trap, of de lift. En ook andere obstakels in een woning kunnen op eenzelfde manier vaak snel worden opgelost.

 

Kijk naar de kosten, maar ook naar de andere factoren

 

In veel gevallen geldt dat verbouwen goedkoper is dan verhuizen. Een traplift kan prijzig zijn, maar is vaak nog altijd goedkoper dan een complete verhuizing. Zeker als je kiest voor een tweedehands traplift vallen de kosten namelijk reuze mee. Bij een verhuizing heb je niet alleen te maken met de kosten van een verhuisbedrijf, maar ook met alle klussen en klusjes, zoals verven en het leggen van een nieuwe vloer, die in de nieuwe woning nodig zijn.

 

Naast de kosten zijn er echter meer dingen waar je naar moet kijken. Waar gaat je voorkeur naar uit? Vind je het eigenlijk wel prettig, verhuizen naar een andere woning, een nieuwe wijk, en ben je best bereid daar wat extra kosten voor te maken? Of wil je diep in je hart veel liever in je vertrouwde woning wonen, en is het mooi meegenomen dat de kosten daarvan lager liggen dan voor een verhuizing? Uiteindelijk ben jij degene die de knoop door moet hakken, waarbij je als het even kan zoveel mogelijk alle plussen en minnen tegenover elkaar moet zetten.